Bawarskie przysmaki na Oktoberfest
To nie tylko święto piwa, ale też okazja do poznania tradycyjnej bawarskiej kuchni. Dla tych, którzy nie mogą wybrać się w tym roku na Oktoberfest, a chcieliby skosztować niemieckich przepisów, przygotowaliśmy prawdziwie bawarskie menu.
- 2 średnie marchewki,
- 4 cebule,
- sól,
- 4 listki laurowe, 10 owoców jałowca,
- 4 goździki, łyżka ziaren pieprzu,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 6 golonek,
- 3 opakowania (po ok 850 ml) kapusty kiszonej,
- 40 g sklarowanego masła,
- łyżka kminku,
- 0,25 l soku jabłkowego
Przygotowanie:
Marchewki pokroić na kawałki, cebule na połówki. Marchewki, cebule, łyżkę soli, 2 listki laurowe, owoce jałowca, goździki, pieprz (ziarnisty) i kminek zagotować w dużym garnku w 5-6 litrach wody. Do wrzątku włożyć golonki i gotować 1,5 godziny pod przykryciem. Wyciągnąć golonki, odmierzyć 500 ml wywaru. 2 cebule obrać i pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę rozłożyć w natłuszczonej brytfance.
Sklarowane masło rozgrzać na dużej patelni. Obsmażać na nim golonki. Doprawić solą i pieprzem i wyłożyć na kapustę. Na patelni, na której były obsmażane golonki obsmażyć cebulę, dodać 2 listki laurowe i kminek. Wlać 350 ml wywaru i sok jabłkowy. Całość wlać do brytfanki z kapustą i golonkami. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 1,5 godziny. W czasie pieczenia golonki obracać i skrapiać pozostałym wywarem. Przed podaniem doprawić kapustę solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 225 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal
- 500 g szpecli (rodzaj niemieckich klusek, szpecle można przygotować wg przepisu, który znajduje się tutaj),
- 500 g pieczarek,
- 250 g zielonej cebulki,
- 200 g wędzonego boczku,
- 10 łyżek oleju, 1/8 l octu winnego (białego),
- pieprz, sól,
- 200 ml bulionu,
- 400 g. sera Ementaler
Przygotowanie:
Szpecle wrzucić do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu . Ugotowane szpecle odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Pieczarki poprzekrawać na połówki lub pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić. Boczek pokroić w drobna kostkę. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i szpecle włożyć do miski. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, dodać cebulkę. Zalać bulionem i octem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 5 łyżek oleju. Powstałym sosem polać kluski i pieczarki, wymieszać i odstawić na godzinę, aby przeszło. Ser pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Doprawić solą, pieprzem i octem.
Czas przygotowania :50 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal
- główka sałaty rzymskiej,
- 500 g pomidorów,
- 2-3 średniej wielkości cebule,
- 2-3 łyżki mąki, sól,
- 200 g śmietany, 5 łyżek oleju,
- 125 g słodkiej musztardy, 1 łyżka ostrej musztardy,
- 750 g Fleischkäse (pieczeń z siekanej wieprzowiny, przepis na Fleischkäse znajdziesz tutaj),
- 10 kajzerek
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki i opanierować je w mące. Śmietanę, słodką i ostrą musztardę zmieszać i doprawić solą. Fleischkäse pokroić na 5 grubych plastrów i przekroić je na pół. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć plastry, a następnie zawinąć je w folię aluminiową i trzymać w cieple. 2 łyżki oleju wylać na patelnię i obsmażyć plasterki cebuli na chrupko. Bułeczki poprzekrawać. Spodnią część posmarować sosem śmietanowo-musztardowym. Nakładać: sałatę, pomidory plastry pieczeni, ponownie sos śmietanowo-musztardowy i plasterki cebuli. Przykryć drugą częścią bułeczki i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal