Bez mąki i jajek. Magda Gessler zdradza sekret idealnych placków ziemniaczanych

Magda Gessler zdradza sekret udanych placków ziemniaczanych (fot. Canva Pro/East News)
Magda Gessler zdradza sekret udanych placków ziemniaczanych (fot. Canva Pro/East News)Artur Zawadzki/REPORTER; Artur Zawadzki/REPORTEREast News

Placki ziemniaczane Magdy Gessler - jak wybrać odpowiednie ziemniaki?

Zobacz również:

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

  • Ścieranie ziemniaków - ziemniaki należy ścierać na tarce o najdrobniejszych oczkach. To pozwala uzyskać gładką, jednolitą masę, która stanie się bazą dla placków.
  • Odciskanie wody z ziemniaków - nie ma wątpliwości, czy odciska się wodę z ziemniaków na placki ziemniaczane, czy nie trzeba tego robić. Ta czynność jest obowiązkowa! Woda może sprawić, że placki będą zbyt mokre i rozpadną się na patelni. Aby tego uniknąć, należy przecisnąć starte ziemniaki przez ściereczkę lub gazę, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  • Dodawanie cebuli i przypraw - do masy ziemniaczanej warto dodać startą cebulę. Cebula nadaje plackom wyrazisty smak, a także naturalnie poprawia konsystencję ciasta. Do tego wystarczy odrobina soli i pieprzu.
Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?
Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?123RF/PICSEL

Smażenie placków - jak to zrobić idealnie?

  • Wybór oleju - najlepszym olejem do smażenia placków ziemniaczanych jest olej rzepakowy. Gessler podkreśla, że olej rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia, co sprawia, że placki smażą się równomiernie i nie nasiąkają tłuszczem. Olej powinien być bardzo mocno rozgrzany, a na patelni powinno go być około dwóch palców - to zapewni odpowiednią chrupkość placków ziemniaczanych.
  • Temperatura smażenia - placki ziemniaczane najlepiej smażyć na bardzo gorącym oleju. Zbyt niska temperatura sprawi, że placki będą nasiąkały tłuszczem i staną się ciężkie i nieprzyjemne w smaku. Optymalna temperatura smażenia pozwala na uzyskanie złocistej, chrupiącej skórki, a jednocześnie placki będą delikatne w środku.
  • Odsączanie nadmiaru tłuszczu - po usmażeniu placki warto przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. To dodatkowy krok, który sprawi, że placki będą lżejsze i smaczniejsze.
Tradycyjne placki ziemniaczane
Tradycyjne placki ziemniaczane 123RF/PICSEL

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były jeszcze lepsze?

Milena Rostkowska-Galant na “Biegu z Radością” rozmawia z Mikołajem RoznerskimPolsat