Jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane? Nie tylko wybór ziemniaków ma znaczenie

Placki ziemniaczane to danie na pozór proste w przygotowaniu - przede wszystkim ze względu na krótką listę składników. Jeśli jednak zależy nam, by były idealnie chrupiące i złociste, musimy się nieco wysilić. Zdradzamy sposób na idealnie wysmażone i pyszne placki ziemniaczane.

Poznaj sposoby na chrupiące i idealne w smaku placki ziemniaczane
Poznaj sposoby na chrupiące i idealne w smaku placki ziemniaczanePicsel123RF/PICSEL

Jeśli placki ziemniaczane po usmażeniu nie są chrupiące, wynika to najprawdopodobniej z błędów, o których nie masz pojęcia:

  • wyborze złej odmiany ziemniaków,
  • dodaniu zbyt dużej ilości mąki,
  • smażeniu zbyt grubych placków. 

Przedstawiamy sposoby na chrupiące i idealne w smaku placki ziemniaczane.

Dobrze wybierz ziemniaki

Ważną rzeczą, na którą zwykle nie zwracamy uwagi podczas przygotowywania placków, jest wybór odpowiednich ziemniaków. Wybierz te, które zawierają dużo skrobi. Najlepszym odmianami ziemniaków będą: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Mają one sypki miąższ o jasnej barwie. Ziemniaki te nie są nasączone dużą ilością wody, dlatego będą idealnie nadawać się do usmażenia chrupiących placków ziemniaczanych. Nie uda się przygotować chrupiących placków z odmian: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Są zbyt twarde, nie rozpadają się. Dodatkowo są ubogie w skrobię, a obfite w wodę.

Ogranicz ilość mąki

Zbyt duża ilość mąki użytej do przygotowania placków ziemniaczanych sprawi, że będą mieć kluskowatą konsystencję. Jeśli wybierzesz dobrą odmianę ziemniaków, która nie zawiera zbyt dużo wody, będziesz mogła ograniczyć ilość dodanej mąki. Wyjdą przepyszne!

Smaż cienkie placuszki

Im cieńszą ilość masy ziemniaczanej będziesz nakładać na patelnie, tym bardziej placki będą chrupiące. Jeśli wolisz placki ziemniaczane o miękkim wnętrzu, możesz smażyć grubsze. Jest to już kwestia gustu.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Jak smażyć placki, by były chrupiące?

Na chrupkość placków ziemniaczanych ma wpływ również sposób smażenia. Istotne jest, by patelnia była doskonale nagrzana (tłuszcz powinien skwierczeć). Świetnie nada się teflonowa lub ceramiczna. Placki ziemniaczane najlepiej jest serwować bezpośrednio po usmażeniu. Warto wiedzieć, że aby były idealnie chrupiące, bo przyrządzeniu nie można ich układać w wielu warstwach, bo zmiękną. Jeśli usmażysz większą porcję, a chcesz poczekać z podaniem, już gotowe placki możesz trzymać w gorącym piekarniku. Wtedy będziesz mieć pewność, że nie stracą swojego smaku i idealnej chrupkości. Co zrobić, by masa ziemniaczana nie ciemniała? Starte ziemniaki należy posypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce. Niektórzy radzą też, aby do placków zetrzeć jedną marchewkę. Nie zmieni ona ich smaku, a spowolni proces ciemnienia.

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas