Sekret chrupiących placków ziemniaczanych Ewy Wachowicz. Tym składnikiem przełamuje nudę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ewa Wachowicz wie, jak wzbogacić smak placków ziemniaczanych
Ewa Wachowicz wie, jak wzbogacić smak placków ziemniaczanych 123RF/PICSEL

Sekret chrupiących placków ziemniaczanych. Ten składnik wzbogaci ich smak

Jak przygotować placki ziemniaczane według Ewy Wachowicz?

  • 4 ziemniaki,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • połowa cebuli,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.
  1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce.
  2. Dodajemy roztrzepane jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, ser, śmietanę, sól i pieprz.
  3. Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy placki i smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste.
Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym
Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym 123RF/PICSEL

Jak jeść placki ziemniaczane z serem?

„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat