Sekret chrupiących placków ziemniaczanych Ewy Wachowicz. Tym składnikiem przełamuje nudę

Natalia Jabłońska

Ewa Wachowicz wie, jak wzbogacić smak placków ziemniaczanych
Ewa Wachowicz wie, jak wzbogacić smak placków ziemniaczanych 123RF/PICSEL

Sekret chrupiących placków ziemniaczanych. Ten składnik wzbogaci ich smak

Zobacz również:

Jak przygotować placki ziemniaczane według Ewy Wachowicz?

  • 4 ziemniaki,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • połowa cebuli,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.
  1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce.
  2. Dodajemy roztrzepane jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, ser, śmietanę, sól i pieprz.
  3. Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy placki i smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste.
Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym
Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym 123RF/PICSEL

Jak jeść placki ziemniaczane z serem?

„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat