Bez zbędnego wysiłku. Kilka chwil i ciasto na placki ziemniaczane gotowe

Czy da się przygotować placki ziemniaczane bez użycia tarki?
Czy da się przygotować placki ziemniaczane bez użycia tarki?Picsel123RF/PICSEL

Co zamiast tarcia ziemniaków na placki?

Zobacz również:

    Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

    Do przygotowania placków ziemniaczanych możemy wykorzystać także ugotowane ziemniaki
    Do przygotowania placków ziemniaczanych możemy wykorzystać także ugotowane ziemniaki123RF/PICSEL
    • 1 kg surowych ziemniaków
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

    Chrupiące placki z blendera - przygotowanie

    1. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę pozbawiamy łupinki i kroimy na cząstki, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem.
    2. Do blendera lub miksera kielichowego wrzucamy kolejno ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie dolewamy zimną wodę do ok. ½ wysokości naczynia.
    3. Wszystkie składniki stopniowo blendujemy na gładkie purée. Na misce kładziemy sitko zabezpieczone czystą ściereczką, a następnie wylewamy uzyskaną masę.
    4. Pozostawiamy do momentu, aż ze składników całkowicie odcieknie woda i dokładnie odciskamy miąższ ziemniaczany.
    5. Im lepiej pozbędziemy się nadmiaru płynu, tym bardziej chrupiące placki uzyskamy po usmażeniu.
    6. Purée ziemniaczane przekładamy do czystej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i pieprz, a następnie mieszamy.
    7. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju, a następnie za pomocą łyżki lub chochelki nakładamy masę ziemniaczaną.
    8. Placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do momentu aż ładnie i równomiernie się zrumienią. 
    9. Gotowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków podajemy ze śmietaną, surówkami lub gulaszem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat