Bije na głowę nawet polski bigos. Gulasz segedyński robi furorę
Ten gulasz pochodzi z węgierskiego miasta Szegedyn, a w smaku nieco przypomina bigos.

Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 750 g mięsa gulaszowego
- 3 cebule
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 500 g ziemniaków
- Sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- słodka papryka
- 520 g kapusty kiszonej
- szczypta cukru
- 250 g kabanosów
- 1 łyżeczka oleju
- 200 g śmietany
Jak zrobić gulasz segedyński?
- Mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na sklarowanym maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać przecier pomidorowy, oprószyć mąką.
- Wlać 1,25 l wody.
- Dodać listki laurowe, doprawić papryką.
- Gotować przez ok. godzinę.
- Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i kapustę i gotować jeszcze 30 minut.
- Kabanosy pokroić podsmażyć na oleju i dodać do gulaszu.
- Gulasz podawać udekorowany kleksem śmietany.