Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną od Ewy Wachowicz. Idealny na lato

Sezon na borówki trwa w najlepsze. Ewa Wachowicz, fanka prostych i szybkich przepisów na domowe desery, postanowiła skorzystać z ich dobroczynnych właściwości i podzieliła się z fanami przepisem na pyszny biszkopt z bitą śmietaną i borówkami. Prezenterka zrezygnowała z proszku do pieczenia, a mimo to pokazała zdjęcie udanego, imponującego wypieku!

Ewa Wachowicz zaskakuje fanów wciąż nowymi przepisami
Ewa Wachowicz zaskakuje fanów wciąż nowymi przepisami MWMedia

Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, a od wielu lat również prezenterka, dziennikarka, producentka i jedna z najpiękniejszych Polek regularnie wrzuca na Instagrama swoje sprawdzone i przetestowane przepisy. Wachowicz śmiało eksperymentuje i sięga po najbardziej egzotyczne potrawy z całego świata, ale docenia także klasykę. Kilka dni temu podzieliła się z fanami przepisem na biszkopt z bitą śmietaną i owocami. Jak przyznała, to jej sposób na "rozchmurzenie" ponurych dni!

Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną od Ewy Wachowicz. Przepis na ciasto bez proszku

Ewa Wachowicz wrzuciła na Instagrama przepis na jedno ze swoich ulubionych ciast. Biszkopt z borówkami warto przygotować właśnie teraz, bo sezon na te pyszne i zdrowe owoce trwa w najlepsze. Co ciekawe, prezenterka nie użyła w przepisie proszku do pieczenia, a skład ciasta jest prosty i jak najbardziej naturalny. Oto składniki:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/2 l śmietany 30proc.
  • 1 galaretka owoce leśne, borówki. 

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem z wanilią. Dodawać o o jednym żółtku, cały czas miksując. 
  2. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką. (Lub robotem na niskich obrotach) tylko do momentu wchłonięcia mąki. Długie mieszanie powoduje opadnięcie piany!
  3. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temp. na 180 st. C i piec przez ok 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczony. Nie otwierać piekarnika za wcześnie bo biszkopt opadnie...Wystudzić. 
  4. Ubić śmietanę, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczaną w szklance gorącej wody. Trochę zostawić do posmarowania owoców (lub użyć glazury) na wierzch borówki (lub inne owoce). Smacznego!
Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas