Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

Klasyczne danie kuchni francuskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 marchewek
  • 900 g gulaszu wołowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki maki
  • 200 ml czerwonego wina
  • Bukiet przypraw (pietruszka, tymianek, liść laurowy)

Przygotowanie:

Cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek w drobną kostkę, marchewki w słupki. Mięso pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Mięso przesmażyć na oliwie, zdjąć z patelni doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę, oprószyć mąką i smażyć 4-5 minut. Wlać wino. Dodać mięso, marchewkę, czosnek i zioła. Wlać ok. 1 litr wody (tak, aby mięso było przykryte). Gotować 2 godziny, uzupełniając wodą. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas