Dietetyczka wskazała najzdrowsze ryby. Zmniejszają ryzyko chorób serca i wspomagają funkcjonowanie mózgu
Ryby są istotnym elementem pełnowartościowej diety. Bogactwo kwasów omega-3, wysoka zawartość białka oraz różnorodne witaminy i minerały sprawiają, że spożywanie ryb bardzo korzystnie wpływa na kondycję naszego organizmu. Jednakże, które zasługują na miano tych najzdrowszych?

Spis treści:
Jakie substancje odżywcze zawierają ryby? Oto dlaczego warto je jeść
Jedzenie ryb to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także ważny element zdrowego stylu życia. Ryby są jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Te zdrowe tłuszcze są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza serca, mózgu i oczu. Pomagają obniżać poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru oraz wspomagają funkcjonowanie mózgu, poprawiając koncentrację i funkcje poznawcze.
Ryby są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Dzięki temu są one szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz osób starszych, które potrzebują większej ilości białka do utrzymania zdrowia i siły mięśni.
Ryby dostarczają również wielu niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B (np. B12, B6, niacyna), witamina D, żelazo, jod, potas i selen. Te składniki odżywcze są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu — wspierają układ odpornościowy, nerwowy, oraz pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, skóry i włosów.
O tym, które ryby mają najwięcej wartości odżywczych, opowiedziała dietetyczka Kimberly Gomer w rozmowie z Forbes Health. Oto niektóre gatunki, na które zwróciła uwagę ekspertka.
To jedne z najzdrowszych ryb świata. Niech nie zwiedzie nas ich niespozorny wygląd
Sardynki to jedne z najmniejszych ryb z rodziny śledziowatych, jednakże ich niewielkie rozmiary wcale nie odpowiadają ilości wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie, sardynki są prawdziwą skarbnicą cennych składników takich jak kwasy omega-3, a także wapń, ponieważ spożywamy je wraz z ich ośćmi.
Dodatkowo sardynki są bogate w witaminy D oraz B12, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy, że ich niedobór może powodować problemy z układem krążenia i układem nerwowym. Spożywanie sardynek może także przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zapobiegania chorobom serca.
Co istotne sardynki nie kumulują dużych ilości toksyn w tym rtęci, dzięki czemu możemy je bezpiecznie jeść, nawet z dużą częstotliwością.

Tłusta ryba o wyśmienitym smaku. Najlepiej smakuje wędzona lub grillowana
Makrela, zwłaszcza świeża i grillowana, jest nie tylko wyśmienitą przekąską, ale także doskonałym źródłem składników odżywczych. Podobnie jak sardynki, makrela jest bogata w kwasy omega-3, przez co jest świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca.
Znajdziemy w niej liczne witaminy i minerały, a także pełnowartościowe białko. Wszystkie te składniki odżywcze wspomagają pracę serca, usprawniają pracę mózgu, a także przekładają się na lepszą odporność. Regularne spożywanie makreli obniży cholesterol i wpłynie pozytywnie na nasze funkcje poznawcze.
Pamiętajmy jednak, że makrela jest rybą wysokokaloryczną. W 100 g świeżej makreli znajdziemy aż 205 kcal, a w rybie wędzonej będzie ich jeszcze więcej.
Ta ryba ma właściwości antynowotworowe. Uważaj jednak na jej pochodzenie
Łosoś jest jedną z najbardziej cenionych ryb ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne, a także przyjemny smak.
Podobnie jak inne tłuste ryby, łosoś zawiera dużą ilość kwasów omega-3, a także białka i mikroelementów. Oprócz witaminy D oraz witamin z grupy B ryba ta dostarcza także witaminy A i E.
Witamina A ma zdolność do regeneracji komórek i wykazuje właściwości antynowotworowe. Odpowiada też za dobry wzrok oraz zdrową skórę. Witamina E podobnie jak A, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu zapobiega starzeniu i chroni przed nowotworami. Ma także właściwości antymiażdżycowe i przeciwzapalne. Dodatkowo stymuluje układ odpornościowy człowieka.
Jednakże wybierając łososia, musimy zwrócić uwagę na jego pochodzenie, ponieważ jak donoszą naukowcy z University of Cambridge, Lancaster University, University of Stirling i University of Aberdeen ryba hodowlana traci aż sześć z dziewięciu ważnych składników odżywczych. W badaniu, które pojawiło się na łamach czasopisma "Nature Food" opisano, że hodowlany łosoś nie dostarczy nam takich ilości wapnia, jodu, żelaza, omega-3, witaminy B12 i witaminy A, jakich można by oczekiwać. To wina ich diety - ryby karmione są przetworzoną, wysokotłuszczową i wysokobiałkową żywnością, która sprawia, że rosną większe.
Poza tym łosoś hodowlany jest narażony na działanie związków występujących w zanieczyszczonym środowisku, m.in. dioksyn i pestycydów. Z tego powodu najlepszym wyborem jest łosoś dziki pochodzący z Alaski lub łowiony z wód Pacyfiku.
To jedna z ulubionych ryb Polaków. Zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru
Śledź, będący jednym z najpopularniejszych gatunków ryb w Polsce to kolejna ryba warta uwagi ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Mimo że zawiera dużo tłuszczu, ponad 70 proc. stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu spożywanie jej zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru.
Śledź jest także doskonałym źródłem białka oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B12, B6, B2, B3. Wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają utrzymać zdrowe serce, a także biorą udział w produkcji krwinek czerwonych.
Poza tym spożywanie śledzi wpływa na zwiększenie odporności, zapobiega chorobom układu krążenia i serca, obniża poziom cholesterolu, a także wzmacnia kości i wspiera wzrok. Mimo że zaliczają się do ryb tłustych, nie są tak kaloryczne, jak mogłoby się to wydawać. W 100 g mięsa znajdziemy niecałe 160 kcal.

Zobacz również: Wylewasz ją wprost do zlewu. Wymocz w niej śledzie, a zachwycą miękkością i wyrazistością
Zdrowa ryba z polskich rzek. To solidna porcja białka
Pstrąg, charakterystyczny dla górskich strumieni, rzek, a także jezior to jedna z najchętniej spożywanych przez Polaków ryb. Pstrąg obfituje w wiele substancji odżywczych, które przysługują się naszemu zdrowiu. Co w nim znajdziemy?
Przede wszystkim solidną porcję białka, które w organizmie spełnia kilka zasadniczych funkcji - jest budulcem komórek i tkanek, a także odpowiada za odporność czy procesy metaboliczne. Oczywiście, to także ważny surowiec energetyczny, który daje nam siłę.
Prócz białka w pstrągu obecne są cenne witaminy i minerały w tym:
- witaminy A, B6, B12, C, D i E,
- niacyna,
- kwas pantotenowy,
- tiamina,
- ryboflawina,
- kwas foliowy,
- selen,
- fosfor,
- potas,
- magnez,
- miedź,
- wapń,
- żelazo.