Reklama

Reklama

​Brakuje ci energii? Przyrządź kawę z awokado

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej małej czarnej. Sposobów na urozmaicenie tego porannego rytuału jest wiele - dzięki mediom społecznościowym na popularności zyskały w ostatnim czasie dość nietuzinkowe kawowe kombinacje, jak choćby buraczane latte czy wietnamska kawa z jajkiem.

Innym, cieszącym się coraz większą popularnością wariantem kofeinowego napoju, jest es alpukat, czyli indonezyjska kawa z mlekiem skondensowanym, syropem cukrowym i awokado. Stanowi ona ogromny zastrzyk energii, dostarczając przy tym wielu cennych składników odżywczych.

Dodaje energii, zwiększa koncentrację, wspomaga odchudzanie, a także obniża poziom stresu i zmniejsza ryzyko chorób, takich jak cukrzyca czy depresja - regularne picie kawy może przynieść nam sporo korzyści. Dla wielu z nas filiżanka aromatycznej małej czarnej stanowi zarazem element porannego rytuału, dzięki któremu budzimy się do życia. Istnieje wiele sposobów na jego urozmaicenie poprzez łączenie kawy z rozmaitymi dodatkami. Na Instagramie i TikToku co jakiś czas pojawiają się kolejne, nierzadko dość zaskakujące pomysły na przyrządzanie kofeinowego napoju. Po buraczanym latte, "dalgona coffee", czyli koreańskiej kawie o smaku toffi oraz tej wietnamskiej, wzbogaconej o słodki krem na bazie cukru i żółtek jaj, przyszła pora na es alpukat - kawę z awokado.

Choć receptura ta zyskuje popularność w social mediach od niedawna, mieszkańcom Indonezji znana jest od lat. 

Reklama

"Es alpukat tradycyjnie przygotowuje się na bazie miąższu awokado, który jest umieszczany w filiżance i rozdrabniany łyżką. Następnie dodaje się skondensowane mleko, syrop cukrowy, kruszony lód, oraz kawę lub syrop czekoladowy. Często serwowana jest na deser. W dzisiejszych czasach można już dostać gotowe koktajle na bazie kawy i awokado, choć samodzielne przyrządzenie takowego koktajlu jest bardzo proste" - wyjaśnia w rozmowie z portalem "Well & Good" Patricia Tanumihardja, urodzona w Indonezji autorka poczytnych książek podróżniczo-kulinarnych. Zdaniem pisarki napój ten może posłużyć jako pożywny dodatek do śniadania lub samodzielna przekąska.

Tanumihardja podpowiada, że zamiast mleka skondensowanego można użyć kokosowego, które posiada równie kremową i bogatą konsystencję. Syrop cukrowy natomiast z powodzeniem możemy zastąpić cukrem kokosowym lub trzcinowym. 

"Lubię wzbogacić całość o miąższ kokosa lub dżakfruta, dzięki czemu napój staje się jeszcze bardziej pożywny" - wskazuje pisarka. Aby przygotować es alpukat w domowym zaciszu, wystarczy połączyć w szklance rozdrobnioną połówkę dojrzałego awokado, ostudzoną esencję z kawy i mleko skondensowane lub kokosowe. "Nie potrzebujesz nawet blendera, chyba że chcesz mieć gładką konsystencję przypominającą shake" - dodaje Tanumihardja.

Jak podkreśla dietetyczka Asako Miyashita, kawa z awokado ma wiele prozdrowotnych właściwości. 

"Awokado ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli. Poza tym obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. Owoc ten jest zarazem bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, która fantastycznie wpływa na kondycję skóry. Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów zapewnia natychmiastowy zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas" - tłumaczy ekspertka.

***
Zobacz również:

Chleb: Piec samodzielnie czy kupić w sklepie?

Jak uratować przypalony sernik?

Pierniki: Zrób je właśnie teraz! 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL