Bursztynowy syrop z "polskiej cytryny". Przygotowany jesienią doda smaku zimowej herbacie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Domowe przetwory przygotowywane jesienią nie muszą bazować jedynie na licznych odmianach jabłek, chrupiących gruszkach czy słodkich śliwkach. Często niedocenianym kulinarnym skarbem są także owoce pigwy. Wyraziście kwaskowaty posmak i bogactwo witaminy C sprawiają, że doskonale nadadzą się jako podstawa gęstego syropu do herbaty. To doskonały patent na podbicie walorów gorącego napoju oraz wzmocnienie naturalnej odporności.
Spis treści:
Jak przygotować pigwę na zimę do herbaty?
Od pierwszych dni września aż do schyłku października trwa czas owocowania posadzonych w ogrodzie krzewów pigwy. To właśnie w obrębie tych dni najlepiej zabrać się za przygotowanie smakowitych przetworów, których podstawę stanowią owoce przypominające z wyglądu połączenie jabłka i gruszki. W kraju nazywa się je także "polską cytryną". Mając pierwszy raz do czynienia z pigwą, możemy zniechęcić się do jej twardej skórki. Okazuje się, że po obróbce termicznej zmięknie i przestanie być wyczuwalna. Dorodne owoce doskonale nadadzą się do przygotowania syropu, który zimą dolejemy do rozgrzewającej herbaty.
Składniki na syrop z pigwy
- 1 kg owoców pigwy
- 300 g cukru białego
- 1 l wody
- dodatkowo: kilka goździków, mielony kardamon, laska cynamonu
Sprawdź: "Polska cytryna" zaczyna dojrzewać. Włącz do diety dla lepszego trawienia i usunięcia toksyn
Domowy syrop z pigwy, nie tylko do herbaty
- Owoce pigwy myjemy pod wodą, osuszamy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce tniemy w niewielką kostkę.
- Pigwę wkładamy do średniej wielkości garnka, zasypujemy podaną w przepisie porcją cukru i odstawiamy na ok. godzinę.
- Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że owoce puściły już sporo soku. To czas na włączenie palnika, ustawienie niewielkiej mocy i rozpoczęcie podgrzewania.
- Kiedy pigwa złapie temperaturę, dolewamy wodę. Nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości owoców.
- To również dobry moment na dodanie do naczynia goździków, kardamonu czy laski cynamonu. Owoce z wodą podgrzewamy przez 15-20 minut.
- Gorącą zawartość garnka przelewamy do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie porządnie zakręcamy.
- Każdy słoik odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po ok. 4 dniach syrop z pigwy do herbaty jest gotowy do zlania.
- Jeśli chcemy otrzymać klarowny i pozbawiony resztek owoców przetwór, możemy dodatkowo przecedzić do przez gazę.
- Pigwę do herbaty najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Doskonale sprawdzi się szafka kuchenna, spiżarnia, strych lub garaż. Smacznego!
Co zrobić z resztkami pigwy po odlaniu soku?
Po kilku dniach oczekiwania aromatyczny, słodki i gęsty syrop z pigwy jest już gotowy, by wzbogacić nim herbatę. Co zrobić z resztką owoców, które pozostały w słoiku? Najprostszym, a zarazem pysznym rozwiązaniem będzie usmażenie domowego dżemu. Pigwa, która kilka dni spędziła w soku, nie wymaga już tak długiego gotowania, a gotowe smarowidło smakuje równie doskonale, co przygotowane z kilogramów świeżych i dorodnych okazów.
Składniki na dżem z pigwy
- owoce pigwy po odsączeniu syropu
- 2 kg jabłek
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
- woda
Przygotowanie dżemu z pigwy
- Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą do poziomu jabłek i gotujemy 20 minut.
- Kiedy jabłka się gotują, odcedzamy owoce pigwy z syropu, a następnie przekładamy do drugiego garnka.
- Z ugotowanych jabłek zlewamy powstały kompot i zalewamy nim pigwę. Garnek ustawiamy na niewielkiej mocy palnika i gotujemy przez ok. 90 minut.
- Jeśli podczas gotowania pigwa zacznie przywierać do dna garnka, możemy z powodzeniem dodać jeszcze porcję przegotowanej wody.
- Miękką pigwę dodajemy do jabłek i dusimy bez przykrycia przez 30-35 minut. W efekcie powinniśmy otrzymać jednolitą i gęstą masę, którą wystarczy doprawić pastą waniliową.
- Zwolennicy wyczuwalnych kawałków owoców w dżemach mogą na tym etapie już przekładać przetwór z pigwy do czystych i wyparzonych słoików.
- Osoby preferujące konsystencję musu mogą przełożyć owoce do blendera i dokładnie je zmiksować.
- Tak przygotowany dżem należy jeszcze zapasteryzować. Warto zdecydować się na tradycyjną metodę z użyciem garnka i wody lub włożyć słoiki do piekarnika.
Sprawdź również: