Bursztynowy syrop z "polskiej cytryny". Przygotowany jesienią doda smaku zimowej herbacie

Jak przyrządzić pigwę do herbaty?
Jak przyrządzić pigwę do herbaty?123RF/PICSEL

Jak przygotować pigwę na zimę do herbaty?

  • 1 kg owoców pigwy
  • 300 g cukru białego
  • 1 l wody
  • dodatkowo: kilka goździków, mielony kardamon, laska cynamonu

Domowy syrop z pigwy, nie tylko do herbaty

Zasyp pokrojone owoce pigwy cukrem, a po kilku dniach zlejesz pełan witamin sok - idealny do herbaty
Zasyp pokrojone owoce pigwy cukrem, a po kilku dniach zlejesz pełan witamin sok - idealny do herbaty123RF/PICSEL
  1. Owoce pigwy myjemy pod wodą, osuszamy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce tniemy w niewielką kostkę.
  2. Pigwę wkładamy do średniej wielkości garnka, zasypujemy podaną w przepisie porcją cukru i odstawiamy na ok. godzinę.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że owoce puściły już sporo soku. To czas na włączenie palnika, ustawienie niewielkiej mocy i rozpoczęcie podgrzewania.
  4. Kiedy pigwa złapie temperaturę, dolewamy wodę. Nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości owoców.
  5. To również dobry moment na dodanie do naczynia goździków, kardamonu czy laski cynamonu. Owoce z wodą podgrzewamy przez 15-20 minut.
  6. Gorącą zawartość garnka przelewamy do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie porządnie zakręcamy.
  7. Każdy słoik odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po ok. 4 dniach syrop z pigwy do herbaty jest gotowy do zlania.
  8. Jeśli chcemy otrzymać klarowny i pozbawiony resztek owoców przetwór, możemy dodatkowo przecedzić do przez gazę.
  9. Pigwę do herbaty najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Doskonale sprawdzi się szafka kuchenna, spiżarnia, strych lub garaż. Smacznego!

Co zrobić z resztkami pigwy po odlaniu soku?

  • owoce pigwy po odsączeniu syropu
  • 2 kg jabłek
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • woda
  1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą do poziomu jabłek i gotujemy 20 minut.
  2. Kiedy jabłka się gotują, odcedzamy owoce pigwy z syropu, a następnie przekładamy do drugiego garnka.
  3. Z ugotowanych jabłek zlewamy powstały kompot i zalewamy nim pigwę. Garnek ustawiamy na niewielkiej mocy palnika i gotujemy przez ok. 90 minut.
  4. Jeśli podczas gotowania pigwa zacznie przywierać do dna garnka, możemy z powodzeniem dodać jeszcze porcję przegotowanej wody.
  5. Miękką pigwę dodajemy do jabłek i dusimy bez przykrycia przez 30-35 minut. W efekcie powinniśmy otrzymać jednolitą i gęstą masę, którą wystarczy doprawić pastą waniliową.
  6. Zwolennicy wyczuwalnych kawałków owoców w dżemach mogą na tym etapie już przekładać przetwór z pigwy do czystych i wyparzonych słoików.
  7. Osoby preferujące konsystencję musu mogą przełożyć owoce do blendera i dokładnie je zmiksować.
  8. Tak przygotowany dżem należy jeszcze zapasteryzować. Warto zdecydować się na tradycyjną metodę z użyciem garnka i wody lub włożyć słoiki do piekarnika.
„Ewa gotuje”: Gruszki w syropiePolsatPolsat