Bursztynowy syrop z "polskiej cytryny". Przygotowany jesienią doda smaku zimowej herbacie

Jak przyrządzić pigwę do herbaty?
Jak przyrządzić pigwę do herbaty?123RF/PICSEL

Jak przygotować pigwę na zimę do herbaty?

Zobacz również:

    • 1 kg owoców pigwy
    • 300 g cukru białego
    • 1 l wody
    • dodatkowo: kilka goździków, mielony kardamon, laska cynamonu

    Domowy syrop z pigwy, nie tylko do herbaty

    Zasyp pokrojone owoce pigwy cukrem, a po kilku dniach zlejesz pełan witamin sok - idealny do herbaty
    Zasyp pokrojone owoce pigwy cukrem, a po kilku dniach zlejesz pełan witamin sok - idealny do herbaty123RF/PICSEL
    1. Owoce pigwy myjemy pod wodą, osuszamy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce tniemy w niewielką kostkę.
    2. Pigwę wkładamy do średniej wielkości garnka, zasypujemy podaną w przepisie porcją cukru i odstawiamy na ok. godzinę.
    3. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że owoce puściły już sporo soku. To czas na włączenie palnika, ustawienie niewielkiej mocy i rozpoczęcie podgrzewania.
    4. Kiedy pigwa złapie temperaturę, dolewamy wodę. Nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości owoców.
    5. To również dobry moment na dodanie do naczynia goździków, kardamonu czy laski cynamonu. Owoce z wodą podgrzewamy przez 15-20 minut.
    6. Gorącą zawartość garnka przelewamy do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie porządnie zakręcamy.
    7. Każdy słoik odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po ok. 4 dniach syrop z pigwy do herbaty jest gotowy do zlania.
    8. Jeśli chcemy otrzymać klarowny i pozbawiony resztek owoców przetwór, możemy dodatkowo przecedzić do przez gazę.
    9. Pigwę do herbaty najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Doskonale sprawdzi się szafka kuchenna, spiżarnia, strych lub garaż. Smacznego!

    Co zrobić z resztkami pigwy po odlaniu soku?

    • owoce pigwy po odsączeniu syropu
    • 2 kg jabłek
    • ½ łyżeczki pasty waniliowej
    • woda
    1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą do poziomu jabłek i gotujemy 20 minut.
    2. Kiedy jabłka się gotują, odcedzamy owoce pigwy z syropu, a następnie przekładamy do drugiego garnka.
    3. Z ugotowanych jabłek zlewamy powstały kompot i zalewamy nim pigwę. Garnek ustawiamy na niewielkiej mocy palnika i gotujemy przez ok. 90 minut.
    4. Jeśli podczas gotowania pigwa zacznie przywierać do dna garnka, możemy z powodzeniem dodać jeszcze porcję przegotowanej wody.
    5. Miękką pigwę dodajemy do jabłek i dusimy bez przykrycia przez 30-35 minut. W efekcie powinniśmy otrzymać jednolitą i gęstą masę, którą wystarczy doprawić pastą waniliową.
    6. Zwolennicy wyczuwalnych kawałków owoców w dżemach mogą na tym etapie już przekładać przetwór z pigwy do czystych i wyparzonych słoików.
    7. Osoby preferujące konsystencję musu mogą przełożyć owoce do blendera i dokładnie je zmiksować.
    8. Tak przygotowany dżem należy jeszcze zapasteryzować. Warto zdecydować się na tradycyjną metodę z użyciem garnka i wody lub włożyć słoiki do piekarnika.
    „Ewa gotuje”: Gruszki w syropiePolsatPolsat