Bursztynowy syrop z "polskiej cytryny". Przygotowany jesienią doda smaku zimowej herbacie

Domowe przetwory przygotowywane jesienią nie muszą bazować jedynie na licznych odmianach jabłek, chrupiących gruszkach czy słodkich śliwkach. Często niedocenianym kulinarnym skarbem są także owoce pigwy. Wyraziście kwaskowaty posmak i bogactwo witaminy C sprawiają, że doskonale nadadzą się jako podstawa gęstego syropu do herbaty. To doskonały patent na podbicie walorów gorącego napoju oraz wzmocnienie naturalnej odporności.

Jak przygotować smakowity syrop z pigwy do herbaty?
Jak przygotować smakowity syrop z pigwy do herbaty?123RF/PICSEL

Jak przygotować pigwę na zimę do herbaty?

Od pierwszych dni września aż do schyłku października trwa czas owocowania posadzonych w ogrodzie krzewów pigwy. To właśnie w obrębie tych dni najlepiej zabrać się za przygotowanie smakowitych przetworów, których podstawę stanowią owoce przypominające z wyglądu połączenie jabłka i gruszki. W kraju nazywa się je także "polską cytryną". Mając pierwszy raz do czynienia z pigwą, możemy zniechęcić się do jej twardej skórki. Okazuje się, że po obróbce termicznej zmięknie i przestanie być wyczuwalna. Dorodne owoce doskonale nadadzą się do przygotowania syropu, który zimą dolejemy do rozgrzewającej herbaty.

Składniki na syrop z pigwy

  • 1 kg owoców pigwy
  • 300 g cukru białego
  • 1 l wody
  • dodatkowo: kilka goździków, mielony kardamon, laska cynamonu

Domowy syrop z pigwy, nie tylko do herbaty

Ze świeżych owoców pigwy przygotujemy smakołyki na zimę
Ze świeżych owoców pigwy przygotujemy smakołyki na zimę
  1. Owoce pigwy myjemy pod wodą, osuszamy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce tniemy w niewielką kostkę.
  2. Pigwę wkładamy do średniej wielkości garnka, zasypujemy podaną w przepisie porcją cukru i odstawiamy na ok. godzinę.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że owoce puściły już sporo soku. To czas na włączenie palnika, ustawienie niewielkiej mocy i rozpoczęcie podgrzewania.
  4. Kiedy pigwa złapie temperaturę, dolewamy wodę. Nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości owoców.
  5. To również dobry moment na dodanie do naczynia goździków, kardamonu czy laski cynamonu. Owoce z wodą podgrzewamy przez 15-20 minut.
  6. Gorącą zawartość garnka przelewamy do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie porządnie zakręcamy.
  7. Każdy słoik odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po ok. 4 dniach syrop z pigwy do herbaty jest gotowy do zlania.
  8. Jeśli chcemy otrzymać klarowny i pozbawiony resztek owoców przetwór, możemy dodatkowo przecedzić do przez gazę.
  9. Pigwę do herbaty najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Doskonale sprawdzi się szafka kuchenna, spiżarnia, strych lub garaż. Smacznego!

Co zrobić z resztkami pigwy po odlaniu soku?

Po kilku dniach oczekiwania aromatyczny, słodki i gęsty syrop z pigwy jest już gotowy, by wzbogacić nim herbatę. Co zrobić z resztką owoców, które pozostały w słoiku? Najprostszym, a zarazem pysznym rozwiązaniem będzie usmażenie domowego dżemu. Pigwa, która kilka dni spędziła w soku, nie wymaga już tak długiego gotowania, a gotowe smarowidło smakuje równie doskonale, co przygotowane z kilogramów świeżych i dorodnych okazów.

Składniki na dżem z pigwy

  • owoce pigwy po odsączeniu syropu
  • 2 kg jabłek
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • woda

Przygotowanie dżemu z pigwy

  1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą do poziomu jabłek i gotujemy 20 minut.
  2. Kiedy jabłka się gotują, odcedzamy owoce pigwy z syropu, a następnie przekładamy do drugiego garnka.
  3. Z ugotowanych jabłek zlewamy powstały kompot i zalewamy nim pigwę. Garnek ustawiamy na niewielkiej mocy palnika i gotujemy przez ok. 90 minut.
  4. Jeśli podczas gotowania pigwa zacznie przywierać do dna garnka, możemy z powodzeniem dodać jeszcze porcję przegotowanej wody.
  5. Miękką pigwę dodajemy do jabłek i dusimy bez przykrycia przez 30-35 minut. W efekcie powinniśmy otrzymać jednolitą i gęstą masę, którą wystarczy doprawić pastą waniliową.
  6. Zwolennicy wyczuwalnych kawałków owoców w dżemach mogą na tym etapie już przekładać przetwór z pigwy do czystych i wyparzonych słoików.
  7. Osoby preferujące konsystencję musu mogą przełożyć owoce do blendera i dokładnie je zmiksować.
  8. Tak przygotowany dżem należy jeszcze zapasteryzować. Warto zdecydować się na tradycyjną metodę z użyciem garnka i wody lub włożyć słoiki do piekarnika.
„Ewa gotuje”: Gruszki w syropiePolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas