Cesarski przysmak rodem z Austrii. Puszysty omlet hitem weekendowych śniadań

Jak przyrządzić omlet cesarski?
Jak przyrządzić omlet cesarski?123RF/PICSEL

Czym jest kaiserchmarrn?

Zobacz również:

    Omlet cesarski - co jest niezbędne?

    Omlet cesarski to propozycja dla wielbicieli słodkich śniadań
    Omlet cesarski to propozycja dla wielbicieli słodkich śniadań123RF/PICSEL
    • 4 jajka
    • 2 płaskie łyżki cukru pudru
    • ½ szklanki mleka
    • ½ szklanki mąki pszennej
    • szczypta proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2 płaskie łyżki masła do smażenia
    • ulubiony dżem lub konfitura
    • kilka truskawek
    • kilka borówek
    • cukier puder do oprószenia
    • kilka kostek roztopionej czekolady mlecznej lub deserowej

    Jak przygotować omlet cesarski w domu?

    1. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je ze szczyptą soli przez 4-5 minut na wysokich obrotach miksera.
    2. Do żółtek dolewamy mleko, dosypujemy mąkę pszenną oraz cukier puder. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę proszku do pieczenia.
    3. Całość miksujemy na puszystą i jasnożółtą masę, a na sam koniec łyżką dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.
    4. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy porcję masy jajecznej, wyrównujemy powierzchnię i smażymy przez 4-5 minut.
    5. Gdy omlet zrumieni się od spodu, przewracamy go na drugą stronę. Na tym etapie rozrywamy danie na mniejsze kawałki za pomocą łopatki.
    6. Tak przygotowany omlet wykładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy ulubionymi dodatkami. Smacznego!