Chorujesz na niedoczynność tarczycy? Usuń z diety popularne warzywo
Warzywa powinny być nieodłącznym elementem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, o czym nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Jednak osoby mierzące się z pewnymi dolegliwościami zdrowotnymi – na przykład chorobami tarczycy, powinny uważać na poszczególne warzywa. Z czego powinniśmy zrezygnować przy niedoczynności tarczycy?
Czym jest niedoczynność tarczycy?
Niedoczynność tarczycy to choroba spowodowana zbyt małym natężeniem hormonów tarczycy w organizmie. Za produkcję hormonów odpowiedzialny jest gruczoł tarczowy, umiejscowiony u dołu szyi. Z kolei hormony tarczycy odpowiadają za przemianę materii w narządach i tkankach. Jeśli poziom hormonów jest niewystarczający, mówimy wówczas o niedoczynności tarczycy.
Osoby zmagające się z tą chorobą szczególną uwagę powinny zwrócić na ułożenie odpowiedniej diety, która nie pogorszy pracy procesów metabolicznych. I choć warto w takim przypadku sięgać po warzywa, które są źródłem wielu witamin i minerałów, to należy również pamiętać, że niektóre z nich nie powinny znaleźć się w naszym codziennym menu.
Jakich warzyw nie jeść przy niedoczynności tarczycy?
- Warzywa kapustne
Surowe warzywa kapustne, takie jak kapusta, jarmuż, kalarepa, kalafior, brukiew czy brukselka posiadają w sobie tioglikozydy - czyli związki o różnej budowie chemicznej, które niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy poprzez zmniejszenie jej aktywności i powodując jej przerost.
Jednak nie oznacza to, że osoby chorujące na niedoczynność tarczycy muszą całkowicie rezygnować ze spożywania warzyw kapustnych. Odpowiednia obróbka termiczna, jak gotowanie czy smażenie warzyw kapustnych w temperaturze 90 °C prowadzi do zmniejszenia poziomu aktywnych form tioglikozydów o około 30 proc.
- Pomidory
Alkaloidy zawarte w pomidorach pod postacią tomatydyny połączone z cząsteczkami cukru tworzą glikoalkaloid zwany tomatyną. W sytuacji dużego stężenia tomatyny układ odpornościowy zostaje mocno pobudzony, a taka stymulacja dla osób z niedoczynnością tarczycy może prowadzić do wytwarzania w organizmie przeciwciał, które niekorzystnie wpływają wówczas na komórki tarczycy.
Czytaj także: Dieta dobra dla tarczycy
Czego jeszcze unikać przy niedoczynności tarczycy?
Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny zrezygnować z jedzenia soi, która jest bogatym źródłem fitynianów, blokujących odpowiednie wchłanianie się żelaza, cynku i wapnia. Co więcej - soja utrudnia wchłanianie się lewoskrętnej tyroksyny, którą stosuje się podczas leczenia pacjentów chorujących na niedoczynność tarczycy.
Dieta nie powinna również zawierać glutenu i laktozy, które w znaczący sposób utrudniają wydzielanie się hormonów. Zmagając się z niedoczynnością tarczycy, zrezygnujmy również z orzechów ziemnych i gorczycy.