Chorwaci mają swoje pączki. Zdecydowanie różnią się od naszych

Będąc w Chorwacji, nie sposób ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choć są niewielkiego rozmiaru, to w środku mają mnóstwo smaku z charakterystyczną, orzeźwiającą, cytrusową nutą. Fritule, to tradycyjne, chorwackie pączki, które różnią się od polskich łakoci.

Jak przygotować chorwackie pączki?
Jak przygotować chorwackie pączki?123RF/PICSEL

Czym są chorwackie fritule?

Fritule to tradycyjne, chorwackie pączki, które smaży się na głębokim tłuszczu. Podobno oryginalnie wywodzą się z Dalmacji, ale popularne są w całym kraju, zwłaszcza w okresie karnawału i świąt. Fritule są zdecydowanie mniejsze od klasycznych pączków, ale tak jak i nasze łakocie - wyśmienicie smakują.

Choć chorwackie pączki mogą zawierać różne dodatki, to najczęściej występują w wersji ze startym jabłkiem i startą skórką z cytryny, a po usmażeniu okrasza się je cukrem pudrem.

Fritule - składniki

Do przygotowania chorwackich pączków potrzebujemy następujących składników:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g proszku do pieczenia,
  • kwaśne jabłko,
  • cytryna,
  • kieliszek ulubionego likieru (opcjonalnie),
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

Fritule - przepis

Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Cytrynę dokładnie myjemy (opcjonalnie można ją sparzyć) i na tarce o małych oczkach ścieramy z niej skórkę, którą dodajemy do naczynia z jajkami i cukrem. Dodajemy również dwie łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Dodajemy jogurt, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, opcjonalnie odrobinę ulubionego likieru i starte na tarce o małych oczkach jabłko, które wcześniej obieramy ze skórki. Całość mieszamy do momentu, aż nasza masa zrobi się gęsta, i odstawiamy na kwadrans.

W garnku rozgrzewamy olej, z masy formujemy niewielkie kulki, które następnie smażymy ok. jedną minutę z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Nasze pączki posypujemy cukrem pudrem.

Psychoterapeutka Marlena Kazoń o terapii dla par. Konflikty czy poczucie pustki?INTERIA.PL