Chorwaci mają swoje pączki. Zdecydowanie różnią się od naszych
Będąc w Chorwacji, nie sposób ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choć są niewielkiego rozmiaru, to w środku mają mnóstwo smaku z charakterystyczną, orzeźwiającą, cytrusową nutą. Fritule, to tradycyjne, chorwackie pączki, które różnią się od polskich łakoci.
Czym są chorwackie fritule?
Fritule to tradycyjne, chorwackie pączki, które smaży się na głębokim tłuszczu. Podobno oryginalnie wywodzą się z Dalmacji, ale popularne są w całym kraju, zwłaszcza w okresie karnawału i świąt. Fritule są zdecydowanie mniejsze od klasycznych pączków, ale tak jak i nasze łakocie - wyśmienicie smakują.
Choć chorwackie pączki mogą zawierać różne dodatki, to najczęściej występują w wersji ze startym jabłkiem i startą skórką z cytryny, a po usmażeniu okrasza się je cukrem pudrem.
Czytaj także: Rumuńskie pączki są wyjątkowe. To nie tylko świetny smak, ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
Fritule - składniki
Do przygotowania chorwackich pączków potrzebujemy następujących składników:
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g proszku do pieczenia,
- kwaśne jabłko,
- cytryna,
- kieliszek ulubionego likieru (opcjonalnie),
- cukier puder,
- olej do smażenia.
Fritule - przepis
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Cytrynę dokładnie myjemy (opcjonalnie można ją sparzyć) i na tarce o małych oczkach ścieramy z niej skórkę, którą dodajemy do naczynia z jajkami i cukrem. Dodajemy również dwie łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy jogurt, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, opcjonalnie odrobinę ulubionego likieru i starte na tarce o małych oczkach jabłko, które wcześniej obieramy ze skórki. Całość mieszamy do momentu, aż nasza masa zrobi się gęsta, i odstawiamy na kwadrans.
W garnku rozgrzewamy olej, z masy formujemy niewielkie kulki, które następnie smażymy ok. jedną minutę z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Nasze pączki posypujemy cukrem pudrem.