Przepis na faworki od siostry Anastazji. Co roku jest hitem karnawału

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Przepis na faworki siostry Anastazji
Przepis na faworki siostry AnastazjiJoanna Radecka123RF/PICSEL

Przepis siostry Anastazji na faworki 

  • 6 żółtek, 
  • 40 dag mąki pszennej,
  • 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki spirytusu, 
  • odrobina soli, 
  • tłuszcz do smażenia, 
  • cukier puder do posypania. 
Chrusty wg przepisu siostry Anastazji
Chrusty wg przepisu siostry Anastazjimateriały prasowe

Chrusty z przepisu siostry Anastazji - wykonanie

  1. Mąkę zmieszać z żółtkami, proszkiem do pieczenia, solą, spirytusem, śmietaną. 
  2. Starannie wyrabiając, od czasu do czasu wybijać wałkiem na stolnicy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. 
  3. Wałkować partiami, jak najmniej podsypując mąką, aby ciasto nie wysychało. 
  4. Radełkiem wycinać pasy długości ok. 15 cm i szerokości ok. 3-4 cm. 
  5. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć. 
  6. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor z obu stron (do tłuszczu można dodać odrobinę spirytusu). 
  7. Po usmażeniu wyjmować na bibułę lub serwetkę, aby ociekły. 
  8.  Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Zmysłowe smaki: FaworkiZmysłowe smakiInteria.tv