Przepis na faworki od siostry Anastazji. Co roku jest hitem karnawału
Sprawdzony przepis na faworki? Siostra Anastazja zdradziła, jak przygotowuje idealne chrusty. - Ciasto wałkować partiami, jak najmniej podsypując mąką, aby nie wysychało - podkreśla w przepisie. Poznajcie tajniki idealnego ciasta na faworki i dokładną instrukcję na wyjątkowy w smaku przysmak, który sprawdzi się w tłusty czwartek.
Kiedy jest tłusty czwartek? Okazuje się, że miłośników tego święta nie brakuje. Już w styczniu wiele osób sprawdza, kiedy dokładnie będzie mogło pozwolić sobie na więcej niż odrobinę przyjemności (nastąpi to 27 lutego 2025). Poszukiwane są również sprawdzone przepisy na idealne pączki czy faworki. Faworki od siostry Anastazji co roku są hitem karnawału. Idealne ciasto, smak i ten zapach, który rozchodzi się po mieszkaniu... Bajka! Sprawdźcie sami.
Przepis siostry Anastazji na faworki
Składniki na faworki:
- 6 żółtek,
- 40 dag mąki pszennej,
- 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki spirytusu,
- odrobina soli,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Czytaj również: Babciny sposób na faworki. Zawsze się udają
Chrusty z przepisu siostry Anastazji - wykonanie
- Mąkę zmieszać z żółtkami, proszkiem do pieczenia, solą, spirytusem, śmietaną.
- Starannie wyrabiając, od czasu do czasu wybijać wałkiem na stolnicy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
- Wałkować partiami, jak najmniej podsypując mąką, aby ciasto nie wysychało.
- Radełkiem wycinać pasy długości ok. 15 cm i szerokości ok. 3-4 cm.
- Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.
- Smażyć na tłuszczu na złoty kolor z obu stron (do tłuszczu można dodać odrobinę spirytusu).
- Po usmażeniu wyjmować na bibułę lub serwetkę, aby ociekły.
- Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki: Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Wydawnictwo WAM