Chrzanowa zupa na boczku
Po prostu pyszna!
Zupa chrzanowa123RF/PICSEL
Składniki: 2 białe kiełbaski, 10 dag wędzonego boczku, cebula, 4 ząbki czosnku, listek laurowy, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 20 dag chrzanu, 3 łyżki soku z cytryny, 200 ml śmietany 12-proc., żółtko, sól, pieprz, majeranek.
1. Cebulę przekrój na pół, razem z czosnkiem włóż do garnka. Dodaj kiełbaski, boczek i przyprawy, wlej dwa i pół litra wody, gotuj 30 min.
2. Zupę przecedź, wlej do garnka. Dodaj chrzan, gotuj ok. 15 min. Przypraw sokiem z cytryny, majerankiem, solą i pieprzem.
Żółtko wymieszaj ze śmietaną i odrobiną zupy. Wlej do reszty zupy, połącz, podgrzej. Podawaj w chlebie z kiełbasą i jajkami.
Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 6. Cena za porcję: 2 zł.