Chutney paprykowo-cebulowy
Doskonały dodatek do mięs.

Składniki na 4 słoiki po 250 ml:
- 800 g cebuli, - 500 g czerwonej papryki, - 2 łyżki oleju, - 75 g cukru, - 22-3 łyżeczki soli, - 6 łyżek octu, - 1/4 l wytrawnego białego wina,- 1 łyżeczka słodkiej papryki, - 2-3 łyżki marynowanego pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić na grubą kostkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać w rondlu zeszklić cebulę i paprykę. Dodać cukier, sól, ocet, wino i słodką paprykę. Wymieszać i gotować godzinę pod przykryciem. 10 minut przed końcem gotowania zdjąć pokrywkę, dodać pieprz. Chutney nałożyć do przygotowanych słoiczków, zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Jest to doskonały dodatek do grillowanej wieprzowiny.
Czas przygotowania: 90 minut