- 125 g zimnego masła
- 75 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 250 g maki
- 200-250 g cukru pudru
- białko z jednego jajka
- czerwony i niebieski barwnik spożywczy
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Wycinać serca różnej wielkości (np. 8,6,5 cm). Serca ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każdym sercu zrobić dziurkę do zawieszania. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać serca. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 8 minut. Wyjąć ostudzić.
Cukier puder przesiać do miski. Dodać białko jajka i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gęsty lukier. Powstałą masę podzielić na trzy części, z czego dwie zafarbować barwnikami spożywczymi. Dekorować ciastka przy pomocy rękawa cukierniczego. Odstawić do wyschnięcia na 30 minut
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 290 kJ/69 kcal