Ciasto gruszkowe z makiem
Ciasto gruszkowe z makiem to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy uważają, że ciasto na weekendowe popołudnie, to rytuał. Ciasto gruszkowe z makiem jest proste i niezwykle smaczne.
Ciasto gruszkowe z makiem - przygotowanie
Mak, śmietanę i cukier waniliowy gotować na małym ogniu ok. 20 min, często mieszając, przestudzić.
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 10 dag cukru, sól, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody, szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki natłuszczonej i wysypanej mąką blaszki.
Gruszki obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wierzch gruszek i skropić sokiem z cytryny. Pozostałe jajka utrzeć na puch z resztą cukru, połączyć z przestudzonym makiem i kaszą manną.
Masę przełożyć do formy, ułożyć gruszki i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 45 min. Podawać udekorowane listkami melisy oraz posypane cukrem pudrem.
Sprawdź też przepisy na pyszne desery:
Zobacz również: