Ciasto 'PYZIA'

Kolorowo i smacznie.

Cienki biszkopt jasny:

Reklama

6 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.

Masa jabłkowa:

1 kg winnych jabłek,
- 1 galaretka agrestowa,
- 1 łyżka masła,
- 1-2 szkl. cukru kryształu,
Jabłka zetrzeć na tarce. Masło roztopić, dodać jabłka, cukier i chwilę prażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 5 min. bez przykrycia.

Masa jogurtowa:

1 lt jogurtu owocowego (bez owoców),
- 1 galaretka koloru jogurtu,
- 1 łyżeczka żelatyny,
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką.

Bita śmietana:

1/2 l śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 3-4 łyż. cukru pudru,
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Śmietanę ubić, dodając cukier i letnią żelatynę.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt - masa jabłkowa - okrągłe biszkopty - masa jogurtowa - bita śmietana ze szprycy.

Dowiedz się więcej na temat: szklanka | biszkopt | cukier | ciasto | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje