Co na kolację zamiast kanapek? Cztery propozycje na posiłek bez chleba

Kolacja dla wielu osób wiąże się jedynie z jedzeniem chleba posmarowanego masłem, z plasterkiem szynki lub sera oraz ewentualnie jakimś warzywem. Jednak to nie jest jedyny sposób na ostatni posiłek w ciągu dnia. Równie dobrze można go przyrządzić bez wykorzystania pieczywa. Sprawdź 5 propozycji na kolację bez chleba.

Co na kolację zamiast kanapek? Jedną z propozycji może być zapiekanka makaronowa
Co na kolację zamiast kanapek? Jedną z propozycji może być zapiekanka makaronowa123RF/PICSEL

Powiedzenie chleb powszedni nie wzięło się znikąd. Dla wielu osób jest to podstawowy składnik zarówno śniadania, jak i kolacji. Jednak osoby, które chcą zjeść ostatni posiłek w ciągu dnia bez pieczywa, mają w czym wybierać. Oto cztery  propozycje, po których przyrządzeniu na długo zapomnisz o jedzeniu chleba na kolację.

Co na kolację zamiast kanapek? Jajka w pomidorach, czyli szakszuka

To danie pochodzi z Afryki Północnej, jest często przyrządzane w Izraelu. Choć na pozór jajka w sosie pomidorowym nie brzmią wyszukanie, to odpowiednie doprawienie szakszuki sprawia, że jest ona aromatyczna i pożywna.

Szakszuka to pomysł na niebanalny posiłek
Szakszuka to pomysł na niebanalny posiłek123RF/PICSEL

Szakszuka- składniki na 2 porcje:

  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki),
  • 4 jajka,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka (dowolny kolor, może być mix),
  • łyżka oliwy,
  • przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka harrisy, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka cukru brązowego, sól, pieprz,
  • opcjonalnie: papryczka chilli.

Szakszuka - sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni na łyżce oliwy szklimy pokrojoną drobno czerwoną cebulę, następnie dodajemy pokrojony czosnek, paprykę (najlepiej pokroić ją w średnią lub małą kostkę) oraz papryczkę chilli. 
  2. Całość mieszamy i przez chwilę podsmażamy. 
  3. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz pomidory (jeśli używamy świeżych, należy obrać je najpierw ze skórki, a następnie pokroić). 
  4. Zawartość patelni mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut. 
  5. W powstałym sosie za pomocą łopatki robimy cztery miejsca na jajka. Wbijamy po jednym w każde, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i smażymy do momentu uzyskania oczekiwanego przez nas stopnia ścięcia żółtka. 
  6. Gotową szakszukę można posypać szczypiorkiem lub kolendrą.

Kolacja na lekko — sałatka z buraków, rukoli i sera koziego

Kolejnym przepisem na kolację bez pieczywa jest wykwintna, ale jakże prosta w przygotowaniu sałatka z buraków, rukoli i sera koziego.

Sałatka z buraków i rukoli - składniki na 2 porcje:

  • 4 buraki
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 100 g sera koziego
  • 60 g orzechów włoskich
  • dressing: miód (1 łyżka), musztarda (1 łyżeczka), ocet balsamiczny (1 łyżka), oliwa (5 łyżek), sok z cytryny (1 łyżka)

Sposób przygotowania sałatki:

  1. Do tej sałatki można użyć zarówno buraków już ugotowanych (takich, które można kupić w sklepie), jak i świeżych, które najlepiej upiec. 
  2. W tym drugim przypadku każdego buraka należy osobno owinąć folią aluminiową i włożyć je w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. 
  3. Po około 60 minutach będą gotowe — wystarczy je wyjąć, a po ostudzeniu obrać ze skórki. 
  4. Gotowe buraki kroimy na plasterki. 
  5. W międzyczasie najlepiej jest przygotować dressing, czyli połączyć wszystkie jego składniki, wymieszać i odstawić. 
  6. Dla lepszego efektu wizualnego najlepiej podawać sałatkę na osobnych talerzach. W tym celu najpierw rozkładamy rukolę, następnie warstwę buraków, a na to pokrojony lub poszarpany ser kozi. 
  7. Na koniec na każdy talerz dodajemy orzechy włoskie (mogą być pokrojone lub w całości) i polewamy dressingiem.

Co zjeść na kolację, gdy nie ma chleba? Wybór dla wegan to tofucznica

Tofucznica to wegański odpowiednik jajecznicy, który przyrządza się równie szybko, a dodatkowo gwarantuje wyborne doznania smakowe.

Tofucznica - składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • kostka tofu (najlepiej naturalnego)
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 60 ml wody
  • pieprz

Sposób przygotowania tofucznicy:

  1. Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie dodajemy odsączone i pokruszone tofu. 
  2. Smażymy do momentu, gdy się lekko zezłoci. Dodajemy płatki drożdżowe, czarną sól i pieprz. 
  3. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników dolewamy wodę. 
  4. Na średnim ogniu tofucznicę musimy cały czas mieszać do całkowitego odparowania wody. 
  5. Po chwili od tego momentu możemy zdejmować danie z ognia. 

Najlepiej zjeść tofucznicę z ulubionymi dodatkami, a szczególnie warzywami: gotowanym brokułem, pomidorem, ogórkiem lub grillowanymi szparagami.

Sposób na kolację bez chleba — zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa123RF/PICSEL

Ostatnia propozycja wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie niż sałatka, jednak warto jest czekać na to danie.

Zapiekanka makaronowa - składniki na 2 porcje:

  • 100 g ulubionego makaronu
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 100 g mozzarelli
  • przyprawy: curry (2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki), oregano (1 łyżeczka), ostra papryka (1/2 łyżeczki), papryka (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania zapiekanki makaronowej:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W międzyczasie gotujemy makaron, krócej niż al dente. 
  2. Pokrojonego w kostkę kurczaka doprawiamy połową przypraw, a następnie smażymy na łyżce oliwy. 
  3. Po zdjęciu mięsa z patelni dodajemy na nią drugą łyżkę oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojony czosnek i mieszamy. 
  4. Cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy przez około 4 minuty. 
  5. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i resztę przypraw i smażymy przez kolejne 4 minuty. 
  6. Na patelnię dodajemy pomidory, całość mieszamy i zagotowujemy. Na koniec łączymy zawartość patelni z ugotowanym makaronem oraz podsmażonym kurczakiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
  7. Zapiekankę posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas