Co na kolację zamiast kanapek? Cztery propozycje na posiłek bez chleba
Kolacja dla wielu osób wiąże się jedynie z jedzeniem chleba posmarowanego masłem, z plasterkiem szynki lub sera oraz ewentualnie jakimś warzywem. Jednak to nie jest jedyny sposób na ostatni posiłek w ciągu dnia. Równie dobrze można go przyrządzić bez wykorzystania pieczywa. Sprawdź 5 propozycji na kolację bez chleba.
Powiedzenie chleb powszedni nie wzięło się znikąd. Dla wielu osób jest to podstawowy składnik zarówno śniadania, jak i kolacji. Jednak osoby, które chcą zjeść ostatni posiłek w ciągu dnia bez pieczywa, mają w czym wybierać. Oto cztery propozycje, po których przyrządzeniu na długo zapomnisz o jedzeniu chleba na kolację.
Spis treści:
Co na kolację zamiast kanapek? Jajka w pomidorach, czyli szakszuka
To danie pochodzi z Afryki Północnej, jest często przyrządzane w Izraelu. Choć na pozór jajka w sosie pomidorowym nie brzmią wyszukanie, to odpowiednie doprawienie szakszuki sprawia, że jest ona aromatyczna i pożywna.
Szakszuka- składniki na 2 porcje:
- 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki),
- 4 jajka,
- czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- papryka (dowolny kolor, może być mix),
- łyżka oliwy,
- przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka harrisy, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka cukru brązowego, sól, pieprz,
- opcjonalnie: papryczka chilli.
Szakszuka - sposób przygotowania:
- Na dużej patelni na łyżce oliwy szklimy pokrojoną drobno czerwoną cebulę, następnie dodajemy pokrojony czosnek, paprykę (najlepiej pokroić ją w średnią lub małą kostkę) oraz papryczkę chilli.
- Całość mieszamy i przez chwilę podsmażamy.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz pomidory (jeśli używamy świeżych, należy obrać je najpierw ze skórki, a następnie pokroić).
- Zawartość patelni mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut.
- W powstałym sosie za pomocą łopatki robimy cztery miejsca na jajka. Wbijamy po jednym w każde, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i smażymy do momentu uzyskania oczekiwanego przez nas stopnia ścięcia żółtka.
- Gotową szakszukę można posypać szczypiorkiem lub kolendrą.
Sprawdź także: Co na obiad? Jadłospis na cały tydzień
Kolacja na lekko — sałatka z buraków, rukoli i sera koziego
Kolejnym przepisem na kolację bez pieczywa jest wykwintna, ale jakże prosta w przygotowaniu sałatka z buraków, rukoli i sera koziego.
Sałatka z buraków i rukoli - składniki na 2 porcje:
- 4 buraki
- 1/2 opakowania rukoli
- 100 g sera koziego
- 60 g orzechów włoskich
- dressing: miód (1 łyżka), musztarda (1 łyżeczka), ocet balsamiczny (1 łyżka), oliwa (5 łyżek), sok z cytryny (1 łyżka)
Sposób przygotowania sałatki:
- Do tej sałatki można użyć zarówno buraków już ugotowanych (takich, które można kupić w sklepie), jak i świeżych, które najlepiej upiec.
- W tym drugim przypadku każdego buraka należy osobno owinąć folią aluminiową i włożyć je w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.
- Po około 60 minutach będą gotowe — wystarczy je wyjąć, a po ostudzeniu obrać ze skórki.
- Gotowe buraki kroimy na plasterki.
- W międzyczasie najlepiej jest przygotować dressing, czyli połączyć wszystkie jego składniki, wymieszać i odstawić.
- Dla lepszego efektu wizualnego najlepiej podawać sałatkę na osobnych talerzach. W tym celu najpierw rozkładamy rukolę, następnie warstwę buraków, a na to pokrojony lub poszarpany ser kozi.
- Na koniec na każdy talerz dodajemy orzechy włoskie (mogą być pokrojone lub w całości) i polewamy dressingiem.
Sprawdź też: Co jeść na kolację, by schudnąć
Co zjeść na kolację, gdy nie ma chleba? Wybór dla wegan to tofucznica
Tofucznica to wegański odpowiednik jajecznicy, który przyrządza się równie szybko, a dodatkowo gwarantuje wyborne doznania smakowe.
Tofucznica - składniki na 2 porcje:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- kostka tofu (najlepiej naturalnego)
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 60 ml wody
- pieprz
Sposób przygotowania tofucznicy:
- Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie dodajemy odsączone i pokruszone tofu.
- Smażymy do momentu, gdy się lekko zezłoci. Dodajemy płatki drożdżowe, czarną sól i pieprz.
- Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników dolewamy wodę.
- Na średnim ogniu tofucznicę musimy cały czas mieszać do całkowitego odparowania wody.
- Po chwili od tego momentu możemy zdejmować danie z ognia.
Najlepiej zjeść tofucznicę z ulubionymi dodatkami, a szczególnie warzywami: gotowanym brokułem, pomidorem, ogórkiem lub grillowanymi szparagami.
Sprawdź też: O której jeść kolację? Eksperci alarmują
Sposób na kolację bez chleba — zapiekanka makaronowa
Ostatnia propozycja wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie niż sałatka, jednak warto jest czekać na to danie.
Zapiekanka makaronowa - składniki na 2 porcje:
- 100 g ulubionego makaronu
- 2 łyżki oliwy
- 200 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki pomidorów
- 100 g mozzarelli
- przyprawy: curry (2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki), oregano (1 łyżeczka), ostra papryka (1/2 łyżeczki), papryka (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania zapiekanki makaronowej:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W międzyczasie gotujemy makaron, krócej niż al dente.
- Pokrojonego w kostkę kurczaka doprawiamy połową przypraw, a następnie smażymy na łyżce oliwy.
- Po zdjęciu mięsa z patelni dodajemy na nią drugą łyżkę oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojony czosnek i mieszamy.
- Cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy przez około 4 minuty.
- Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i resztę przypraw i smażymy przez kolejne 4 minuty.
- Na patelnię dodajemy pomidory, całość mieszamy i zagotowujemy. Na koniec łączymy zawartość patelni z ugotowanym makaronem oraz podsmażonym kurczakiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekankę posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut.
Polecamy także: Co na kolację bez chleba? Ewa Wachowicz ma kilka propozycji