Co na obiad? Jadłospis na cały tydzień dla całej rodziny
Co na obiad? Spieszymy z pomocą! Oto siedem przepisów na obiady dla całej rodziny. Smacznego!
Spis treści:
Co na obiad? Zupa gulaszowa
Przygotowuje się ją szybko, z prostych składników, które często mamy po prostu pod ręką. Jest sycąca, konkretna i bardzo smaczna.
Składniki
- 600 g wołowiny
- 100 g boczku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki konserwowe
- 1 chili
- 250 ml passaty pomidorowej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 3 łyżki śmietany
- olej do smażenia
Zupa gulaszowa - przygotowanie
1. Przygotować mięso - wołowinę i boczek pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek pokroić na plasterki
2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać wołowinę, smażyć około 20-25 minut aż mięso nabierze brązowego koloru, dodać czosnek i cebulę, podsmażać aż warzywa lekko zmiękną.
3. Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać paprykę chili, sól, paprykę wędzoną, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa około 90 minut.
4. Na koniec dodać passatę pomidorową, doprawić do smaku pieprzem oraz zabielić śmietaną, zagotować.
5. Podawać na ciepło z pieczywem.
Co na obiad? Spaghetti aglio e olio
Nie ma prostszego dania! Żeby przygotować to pyszne, włoskie spaghetti aglio e olio, wystaczy czosnek, oliwa i ostra papryczka. A jeśli nie lubisz ostrych dań, spokojnie możesz ją pominąć.
Składniki
- 250 g spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- Pół pęczka natki pietruszki
- Papryczka chilli
- 50 ml oliwy
- 50 g startego dobrego sera (pecorino lub parmezan)
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. Ugotuj spaghetti (powinno być al dente).
2. Obierz ząbki czosnku, pokrój je na cienkie plasterki. Papryczkę drobno posiekaj (usuń nasiona). Posiekaj też natkę.
3. Wlej na patelnię oliwę i dodaj czosnek i papryczkę. Powoli podgrzewaj - tak, aby czosnek się nie przypalił. Kiedy tylko nabierze koloru, zdejmij patelnię z palnika.
4. Odcedź ugotowany makaron, zostaw nieco wody (ok. 100 ml).
5. Wlej do makaronu oliwę z papryczką i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, wrzątek z gotowania makaronu i dokładnie. Posyp startym serem i podawaj od razu.
Co na obiad? Zapiekanka z rybą
Zapiekanka z rybą, to danie, które docenią wszyscy smakosze ryb. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 300 g filetu z halibuta lub dorsza
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 30 g masła
- 1 cebula
- pieprz, sól do smaku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Zapiekanka z rybą - przygotowanie
1. Ziemniaki ugotować w posolonym wrzątku i ugnieść na puree.
2. Mleko zagotować z cebulą pokrojoną w kostkę, liściem laurowym i zielem angielskim, posolić i popieprzyć do smaku.
3. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć chwilę nie rumieniąc.
4. Do zasmażki dodać gorące mleko, gotować na małym ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.
5. Rybę pokroić w większą kostkę, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem, na wierzch rozłożyć ziemniaczane puree, wyrównać.
6. Piec 30-35 minut w 190 stopniach, podawać na ciepło.
Co na obiad? Pierogi z kaszą i twarogiem
Miłość do pierogów warto pielęgnować. Na przykład eksperymentując z farszem. Mieszanka wiejskiego twarogu z paloną kaszą gryczaną, z powodzeniem zastąpi klasyczne ruskie.
Składniki
- ciasto na pierogi z ulubionego przepisu
- szklanka gotowanej kaszy gryczanej palonej
- 20 dag wiejskiego twarogu
- cebula
- sól
- pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w paseczki, zeszklić na maśle.
2. Twaróg (najlepiej półtłusty, bez dodatków) rozgnieść widelcem, przyprawić.
3. Wszystkie składniki połączyć, przepuścić przez maszynkę do mięsa w celu uzyskania jednolitej masy.
4. Łyżeczkę farszu wielkości orzecha włoskiego nakładać na wykrojone szklanką części ciasta, zagniatać. Wrzucać na wrzątek.
5. Idealnie smakują z dodatkiem gęstej śmietany.
Co na obiad? Pizza w czterech smakach
Nie ma to jak domowa pizza! Polecamy prosty przepis na włoski placek w czterech smakach.
Składniki na ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Składniki na wierzch
- sos pomidorowy 300 g
- tartej mozzarelli
- 50 g chorizo
- 1 zielona papryczka jalapeno
- 3-4 pieczarki
- 1 czerwona cebula
- 50 g sera pleśniowego
- 1 gruszka
- garść orzechów włoskich
- garść pomidorków cherry
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Ciasto: Podgrzewamy wodę do ok. 30 stopni i mieszamy z drożdżami i cukrem. Zaczyn wlewamy do mąki, dosypujemy sól, wyrabiamy około 5 minut i na koniec dodajemy oliwę i wygniatamy jeszcze przez 2-3 minuty. Wstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2-3 godz. do wyrośnięcia. Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i układamy na blaszce.
Całość smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą.
Układamy składniki ćwiartka, po ćwiartce:
1. plasterki kiełbasy, z plasterkami jalapeno
2. plasterki pieczarek z łódeczkami z cebuli
3. plasterki lazura, plastry gruszki i orzechy włoskie
4. połówki pomidorków cherry
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Gotowe, smacznego!
Co na obiad? Burgery z czerwonych buraków
W kilka chwil zrobicie prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki, zaś w tym smaku zakocha się niejeden mięsożerca. Poznajcie nasz przepis na wegetariańskie burgery z buraków!
Składniki
- 150 g startych buraków
- 100 g zaparzonej kaszy kuskus
- jajko
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
- 8 plasterków sera
- 2 bułki do burgerów
- 2 garście mieszanki sałat
Co na obiad? Kurczak pieczony z piwem
Jest pyszny, soczysty w środku, z chrupiącą skórką. Do tego nie jest zbyt trudny do przygotowania.
Składniki
- 1,5 kg kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 330 ml piwa
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka oregano
Kurczak pieczony z piwem - przygotowanie
1. Zamkniętą butelkę z piwem namoczyć w ciepłej wodzie i usunąć etykiety.
2. Kurczaka wewnątrz natrzeć czosnkiem i solą a na zewnątrz olejem wymieszanym z curry, papryką i oregano, zostawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Kurczaka posadzić na otwartej butelce piwa, postawić w brytfance i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny (1 godzina na każdy kilogram mięsa) piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach Celsjusza przy grzaniu góra-dół.
4. Przed podaniem ściągnąć z butelki i pokroić na porcje.