Coś słodkiego na weekend? Trzy przepisy na szybkie ciasta do kawy

Przepis od Ewy Wachowicz na ciasto "leniuszek"
Przepis od Ewy Wachowicz na ciasto "leniuszek"materiały prasowe

Ciasto na weekend - leniuszek Ewy Wachowicz

Przepis od Ewy Wachowicz na ciasto "leniuszek"
Przepis od Ewy Wachowicz na ciasto "leniuszek" materiały prasowe
  1. Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. 
  2. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. 
  3. Dolać rum i dokładnie wymieszać. 
  4. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć z lodówki, zdjąć folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią. 
  5. Podawać pokrojone w krążki.

Ciasto na weekend - sernik królewski

Sernik królewski smakuje wyśmienicie
Sernik królewski smakuje wyśmienicie123RF/PICSEL
  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao (opcjonalnie)      
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 10 białek
  • półtorej szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
  • sól 
  1. Ciasto: wszystkie składniki posiekaj, zagnieć. Ciasto podziel na pół, uformuj kule, schłodź.
  2. Masa: twaróg zmiel z masłem. Dodaj żółtka, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i olejek, zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Staraj się nie napowietrzać masy za bardzo, bo sernik urośnie, ale potem opadnie.
  3. Okrągłą formę natłuść, posyp bułką tartą. Połowę ciasta zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. Wlej masę serową, zetrzyj resztę ciasta. Piecz godzinę i 10 minut w temp. 180°C.
  4. Studź najlepiej w lekko uchylonym piekarniku, a następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej.

Ciasto na weekend - sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe musi wyrosną, dlatego nie pozostawiaj go w przeciągu
Ciasto drożdżowe musi wyrosną, dlatego nie pozostawiaj go w przeciągu123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki drobnego
  • białego cukru
  • 3 jaja
  • 22 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 500 g jeżyn (lub innych owoców)
  • opakowanie budyniu
  • waniliowego
  • szklanka śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  1. Mleko podgrzewamy. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. 
  2. Drożdże łączymy z łyżką cukru i rozrabiamy w mleku. 
  3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2,5 łyżki cukru, jajo, mleko z drożdżami, masło, szczyptę soli i wyrabiamy, by składniki się połączyły. 
  4. Ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  5. Jeżyny płuczemy na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie osuszamy na papierowych ręcznikach. 
  6. Do miski przelewamy śmietanę, dodajemy dwa jaja, opakowanie budyniu waniliowego i pozostały cukier. Energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, żeby składniki się połączyły. 
  7. Blachę do tarty o średnicy 30 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. 
  8. Ciasto wyjmujemy z miski na posypaną mąką stolnicę, rozciągamy, by utworzyło koło i wykładamy nim blachę, łącznie z brzegami.
  9. Na ciasto przekładamy owoce, które delikatnie ugniatamy. 
  10. Wierzch polewamy sosem śmietanowo - budyniowym. Pieczemy około 45 minut w 175 st. C. 
  11. Tartę studzimy przez kilkanaście minut w blasze, a następnie wyjmujemy na metalową kratkę. 
Robert Makłowicz: Emanacja radości świataINTERIA.PL