Coś słodkiego na weekend? Trzy przepisy na szybkie ciasta do kawy
Weekendowa kawka czy herbata z domowym ciastem - czyż to nie brzmi jak świetny plan? Do dzieła zatem! Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a satysfakcja będzie ogromna. Zaoszczędzisz też na kupnym cieście, nie mówiąc o tym, że będziesz mieć pewność, z czego łakocie zostały zrobione.
Spis treści:
Ciasto na weekend - leniuszek Ewy Wachowicz
Przypomina kultowy rarytas z czasów PRL-u. Lista składników ma tylko 10 pozycji, a w opisie przygotowania brak informacji o pieczeniu. Ten przysmak zniknie z talerzy szybciej, niż myślisz. Sprawdź, jak ciasto "leniuszek" przygotowuje Ewa Wachowicz.
250 g masła4 łyżki kakao1 szklanka cukru1 szklanka wody1 filiżanka espresso500 g mleka w proszku200 g herbatnikówgarść migdałów1 kieliszek rumucukier puder do dekoracji
Ciasto leniuszek - sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku.
- Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy.
- Dolać rum i dokładnie wymieszać.
- Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć z lodówki, zdjąć folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
- Podawać pokrojone w krążki.
Ciasto na weekend - sernik królewski
Królewski sernik to wyjątkowy wypiek, ale szkoda, by pojawiał się na stole jedynie w święta. Polecamy go na weekend, w ramach rozpieszczania rodziny! Królewski sernik rozpływa się w ustach!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżka kakao (opcjonalnie)
Składniki na masę
- 1 kg półtłustego twarogu
- kostka masła
- 6 żółtek
- 10 białek
- półtorej szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek śmietankowy
- sól
Królewski sernik - sposób przygotowania:
- Ciasto: wszystkie składniki posiekaj, zagnieć. Ciasto podziel na pół, uformuj kule, schłodź.
- Masa: twaróg zmiel z masłem. Dodaj żółtka, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i olejek, zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Staraj się nie napowietrzać masy za bardzo, bo sernik urośnie, ale potem opadnie.
- Okrągłą formę natłuść, posyp bułką tartą. Połowę ciasta zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. Wlej masę serową, zetrzyj resztę ciasta. Piecz godzinę i 10 minut w temp. 180°C.
- Studź najlepiej w lekko uchylonym piekarniku, a następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Polecamy również: Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny
Ciasto na weekend - sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych, ale nie należny się zniechęcać. Oto przepis, z którym krok po kroku poznasz tajniki sztuki cukierniczej.
Ciasto drożdżowe - sposób przygotowania:
- Mleko podgrzewamy. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
- Drożdże łączymy z łyżką cukru i rozrabiamy w mleku.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2,5 łyżki cukru, jajo, mleko z drożdżami, masło, szczyptę soli i wyrabiamy, by składniki się połączyły.
- Ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Jeżyny płuczemy na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie osuszamy na papierowych ręcznikach.
- Do miski przelewamy śmietanę, dodajemy dwa jaja, opakowanie budyniu waniliowego i pozostały cukier. Energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, żeby składniki się połączyły.
- Blachę do tarty o średnicy 30 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
- Ciasto wyjmujemy z miski na posypaną mąką stolnicę, rozciągamy, by utworzyło koło i wykładamy nim blachę, łącznie z brzegami.
- Na ciasto przekładamy owoce, które delikatnie ugniatamy.
- Wierzch polewamy sosem śmietanowo - budyniowym. Pieczemy około 45 minut w 175 st. C.
- Tartę studzimy przez kilkanaście minut w blasze, a następnie wyjmujemy na metalową kratkę.
Zobacz też: Dodatki do herbaty, które pomogą schudnąć
***