Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie

Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki to wstęp do pysznych posiłków
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki to wstęp do pysznych posiłków123RF/PICSEL
  • Czasem trudno jest oszacować dokładną ilość składników potrzebną do przygotowania obiadu. Zazwyczaj po posiłku zostaje ci sporo ziemniaków i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? W żadnym razie ich nie wyrzucaj.
  • Jak wykorzystać ziemniaki po obiedzie? Istnieje wiele smacznych receptur, dzięki którym sprytnie wykorzystasz pozostałości z dnia poprzedniego.
  • Wśród naszych pomysłów znajdziesz przepis na najsłynniejsze włoskie kluski oraz ponadczasową sałatkę. Do dzieła!

Gotowanie z resztek jest na czasie

"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?POLSAT GOInteria.tv

Kluski na różne sposoby

Poznaj gotowane ziemniaki w nowym wydaniu
Poznaj gotowane ziemniaki w nowym wydaniu123RF/PICSEL
  • Kilogram ugotowanych ziemniaków rozetrzyj praską do kartofli lub zmiel w maszynce do mięsa.
  • Masę ziemniaczaną przypraw odrobiną soli i pieprzu. Połącz ją z 100 gramami przesianej wcześniej mąki pszennej i wbij jajko. Całość zagniataj krótko do momentu, w którym uzyskasz jednolite ciasto.
  • Podziel je na mniejsze kawałki i dłońmi uformuj niewielkie wałeczki o średnicy dwóch centymetrów. Każdy z nich pokrój w poprzek, tworząc kawałki o długości około półtora centymetra.
  • W kluseczkach zrób delikatnie wgłębienia przy pomocy widelca.
  • Gnocchi gotuj w osolonym wrzątku przez dwie minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Kotlety!

Zobacz również:

    • Pół kilograma ugotowanych kartofli rozdrobnij praską lub w maszynce do mięsa. Drugi wariant ułatwi pracę zwłaszcza przy zimnych ziemniakach - dopiero co wyjętych z lodówki.
    • Jedną dużą cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.
    • Dodaj ją do zmielonych ziemniaków. Następnie dorzuć trzy łyżki mąki pszennej i bułki tartej, a także jedno jajko.
    • Do przyprawienia użyj soli, pieprzu oraz ulubionych ziół. Świetnie pasować będą oregano albo zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    • Przy pomocy dużej łyżki stołowej odmierzaj porcje masy ziemniaczanej. Każdą z nich obtocz w bułce tartej, formując równe i nieco spłaszczone kotleciki.
    • Smaż na maśle klarowanym do momentu, aż będą złociste. Na koniec posyp obficie szczypiorkiem albo koperkiem.

    Przepis na sałatkę ziemniaczaną dobry na wszystko

    • W klasycznym wydaniu ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki wystarczy wymieszać z majonezem, posiekaną drobno cebulą (np. czerwoną albo szalotką), ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, ugotowanymi na twardo jajkami i doprawić do smaku.
    • Jeśli zależy ci na nieco bardziej szykownym efekcie, możesz przyrządzić sałatkę ziemniaczaną z wędzonym łososiem. Bardzo dobrze pasują również suszone pomidory, szynka parmeńska albo awokado.
    • Nie należysz do fanów majonezowych sosów? Sałatkę "odchudzisz", przyrządzając smaczny sos na bazie jogurtu naturalnego i musztardy. Eksperymentuj do woli!
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?