Cukier pamięci nie krzepi

Nie przejadaj się słodyczami. Nadmiar cukru nie tylko dodaje ci kilogramów, ale i... odbiera pamięć. Wysoki poziom glukozy we krwi szkodzi.

Cukier źle wpływa na naszą pamięć.
Cukier źle wpływa na naszą pamięć. 123RF/PICSEL

O zaskakujących wynikach badań naukowców z Charité University Medicine w Berlinie, pisze na swych stronach internetowych czasopismo "Neurology". Okazuje się, że nie trzeba mieć cukrzycy, by odczuwać niekorzystne skutki wysokiego poziomu glukozy we krwi.

Badacze z Berlina pokazali, że nawet osoby, które nie cierpią na cukrzycę i mają poziom glukozy we krwi w normie, mogą odczuwać niekorzystny wpływ słodyczy. Badali 141 osób w wieku średnio 63 lat, którzy nie tylko nie mieli zaburzeń poziomu cukru, ale nie mieli też problemów z wagą, nie nadużywali alkoholu i nie mieli kłopotów z pamięcią.

Cukier zatruwa pamięć

W testach pamięciowych, uczestnicy mieli przypomnieć sobie listę 15 słów, które odczytano im pół godziny wcześniej. Osoby, u których zmierzono wyższy poziom glukozy we krwi (choć wciąż w normie), przypominały sobie mniej słów.

Średnio ich wynik pogarszał się o dwa słowa na każdy wzrost odsetka hemoglobiny glikowanej (HbA1c) o 7 mmol/mol. Osoby o wyższym poziomie cukru we krwi miały przy tym przeciętnie mniejszą objętość hipokampa.

Dieta dla umysłu

Zdaniem badaczy z Berlina, nawet jeśli nasz poziom cukru we krwi pozostaje w normie, warto podejmować działania, by go obniżyć. Właściwa dieta i odpowiednia aktywność fizyczna może bowiem pomóc dłużej zachować sprawność umysłu i opóźnić ewentualne kłopoty z pamięcią.

Wygląda na to, że jeśli nie będziemy pamiętać o właściwej diecie, częściej zdarzy nam się zapominać i o tym, gdzie zostawiliśmy klucze.

Grzegorz Jasiński



RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas