Curry z soczewicy

Hinduski klasyk powszechnie znany we wszystkich kuchniach świata. Spróbuj, jak będzie smakował z suszoną morelą.

Dal z soczewicy
Dal z soczewicy123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka gotowanej soczewicy
  • szklanka bulionu
  • przecier pomidorowy
  • garść suszonych moreli
  • mleczko kokosowe
  • kurkuma
  • chilli
  • sól

Soczewicę zagotuj na sypko z odrobiną soli.

Cebulę pokrój na drobno, podsmaż. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą, zalej bulionem, doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy, wrzuć morele posiekane drobno. Gdy sos odparuje i lekko ostygnie dodaj mleczko kokosowe.

Podawaj z ryżem. Posyp świeżymi ziołami.

***
Zobacz także:

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

"Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburemPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?