Czerwone kotleciki z buraczkami
Kotleciki z buraczkami to przykład kotletów mielonych, które nie muszą być nudne. Nieco koloru i smaku doda im burak! To warzywo doskonale komponuje się z mięsem wołowym i zawiera sporo witamin i wartości odżywczych.
Aby kotleciki mielone z burakami były idealne, buraki wyszoruj, owiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz ok. 2 godzin. Ostudź, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obierz, posiekaj. Natkę pietruszki umyj i również posiekaj. Mieloną wołowinę wyrób z buraczkami, jajkiem, bułką tartą, cebulą i pietruszką. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy uformuj niewielkie kotleciki. Usmaż kotlety mielone na rozgrzanym oleju. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj kotlety z buraczkami z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Jeżeli lubisz kotlety, spróbuj innych przepisów: kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamową, kotlety parówkowe oraz kotlety z łopatki z papryką.
***
Zobacz również: