Reklama

Reklama

Czerwone kotleciki z buraczkami

Kotleciki z buraczkami to przykład kotletów mielonych, które nie muszą być nudne. Nieco koloru i smaku doda im burak! To warzywo doskonale komponuje się z mięsem wołowym i zawiera sporo witamin i wartości odżywczych.

Składniki

  • 20 dag mielonej wołowiny
  • 2 buraczki, jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • nać pietruszki

Aby kotleciki mielone z burakami były idealne, buraki wyszoruj, owiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz ok. 2 godzin. Ostudź, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Cebulę obierz, posiekaj. Natkę pietruszki umyj i również posiekaj. Mieloną wołowinę wyrób z buraczkami, jajkiem, bułką tartą, cebulą i pietruszką. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Z masy uformuj niewielkie kotleciki. Usmaż kotlety mielone na rozgrzanym oleju. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj kotlety z buraczkami z dodatkiem ziemniaków i surówki. 

Reklama

Jeżeli lubisz kotlety, spróbuj innych przepisów: kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamowąkotlety parówkowe oraz kotlety z łopatki z papryką.

***  
Zobacz również: 


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kotlety mielone | buraki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje