Cztery potrawy, których musisz spróbować w chorwackiej Crikvenicy
Riviera Crikvenica w Chorwacji słynie z krystalicznie czystej wody, pięknych plaż, bogatej oferty noclegowej i atrakcji na każdą kieszeń. To popularne uzdrowisko ma jeszcze jeden atut - bogatą tradycję rybołówstwa i dostęp do świeżych, zdrowych darów morza. Ryby i owoce morza to jednak nie jedyne dania, których warto spróbować w Crikvenicy. Sprawdźcie naszą listę!
Ryby i owoce morza
Być w Chorwacji i nie spróbować lokalnych ryb i owoców morza to grzech. Riviera Crikvenica również słynie z bogatej, rybackiej kultury - szczególnymi tradycjami szczyci się miasteczko Dramalj, znane z doskonałych rybaków. To tutaj zdobyć można pełną wiedzę o tradycji wędkowania, wziąć udział w zawodach wędkarskich, poznać najbardziej egzotyczne gatunki ryb i zakupić licencję na wędkowanie. Świeżych ryb i owoców morza można jednak spróbować na terenie całej Riviery Crikvenickiej - wszędzie smakują wybornie!
Mieszkańcy Crikvenicy kochają niebieskie ryby, takie jak tuńczyki, sardynki, makrele, węgorze, mieczniki i śledzie i mają nawet specjalny szlak, Szlak Tłustej Ryby. Jest to całoroczna oferta gastronomiczna, oparta na cennej tradycji tego regionu. Mieszkańcy wierzą, że niebieskie, tłuste ryby są zdecydowanie zdrowsze od białych i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Przed wiekami najważniejszą działalność stanowiło tu rybołówstwo, a wielu rybaków z tych okolic uznawanych było za mistrzów swojego fachu. Był to czas, kiedy tłuste ryby, zwane w Chorwacji właśnie niebieskimi (plava riba), królowały na stołach w Crikvenicy jako obowiązkowy element obiadu, podwieczorku i kolacji. Dziś również na stałe goszczą w codziennym menu mieszkańców.
Kluseczki lub makaron z truflami
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Do przygotowania makaronu z truflami potrzebujemy makaronu fuži (lub innego, najlepiej penne), masła śmietany, pasty truflowej, trufli, oliwy, twardego sera dojrzewającego i przypraw. Danie podaje się na ciepło, posypane płatkami aromatycznych trufli.
Kluseczki lub makaron z truflami serwuje w Crikvenicy wiele lokali - my najsmaczniejsze jedliśmy w Konoba Karoca - przytulnej restauracji, serwującej tradycyjne, chorwackie dania i w restauracji pięknego hotelu Miramare.
Frankopan Cake
Frankopan Cake to tradycyjny crikvenicki deser, przygotowywany według przepisu zaczerpniętego z XVII-wiecznej książki kucharskiej. Tort serwowany jest w kawiarni Hotelu International w samym centrum Crikvenicy i nie można go znaleźć nigdzie indziej!
Frankopan Cake przygotowywany jest z imponującej ilości słodkich składników - ciasta francuskiego, śmietany, żółtek jaj, cukru, skrobi kukurydzianej, migdałów, rodzynek, wody różanej, masła, skórki z cytryny, cynamonu i gałki muszkatołowej. Ciasto francuskie piecze się na złoty kolor, a krem przygotowuje z pozostałych składników. Imponujący jest także rozmiar deseru - z powodzeniem potraktować go można jako sycącą kolację...
Lody dyniowe
W Chorwacji po raz pierwszy spróbowaliśmy...lodów dyniowych. Serwuje je Marina Hotel i, według niektórych smakoszy lodowych deserów, z powodzeniem mogą one stanąć w szranki w konkursie na najsmaczniejszy deser tego regionu. Przeciwnikiem będzie oczywiście wspomniany wyżej Frankopan.
Pyszne, dyniowe lody podaje się z dyniowym sosem i obficie posypuje pestkami, oczywiście dyni. To niezła propozycja dla wielbicieli zdrowego jedzenia - pestki dyni, będące cennym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów uznawane są za odmładzający i przeciwnowotworowy super food. Zjedzone w słynącej z krystalicznie czystego powietrza Crikvenicy, z widokiem na równie krystaliczne morze nie tuczą, nawet z lodami...
Zobacz również: