Cztery potrawy, których musisz spróbować w chorwackiej Crikvenicy

Riviera Crikvenica w Chorwacji słynie z krystalicznie czystej wody, pięknych plaż, bogatej oferty noclegowej i atrakcji na każdą kieszeń. To popularne uzdrowisko ma jeszcze jeden atut - bogatą tradycję rybołówstwa i dostęp do świeżych, zdrowych darów morza. Ryby i owoce morza to jednak nie jedyne dania, których warto spróbować w Crikvenicy. Sprawdźcie naszą listę!

Crikvenica słynie z wybornych ryb Zdj./Gabriela Wójcik
Crikvenica słynie z wybornych ryb Zdj./Gabriela Wójcik INTERIA.PL

Ryby i owoce morza

Być w Chorwacji i nie spróbować lokalnych ryb i owoców morza to grzech. Riviera Crikvenica również słynie z bogatej, rybackiej kultury - szczególnymi tradycjami szczyci się miasteczko Dramalj, znane z doskonałych rybaków. To tutaj zdobyć można pełną wiedzę o tradycji wędkowania, wziąć udział w zawodach wędkarskich, poznać najbardziej egzotyczne gatunki ryb i zakupić licencję na wędkowanie. Świeżych ryb i owoców morza można jednak spróbować na terenie całej Riviery Crikvenickiej - wszędzie smakują wybornie!

Mieszkańcy Crikvenicy kochają niebieskie ryby, takie jak tuńczyki, sardynki, makrele, węgorze, mieczniki i śledzie i mają nawet specjalny szlak, Szlak Tłustej Ryby. Jest to całoroczna oferta gastronomiczna, oparta na cennej tradycji tego regionu. Mieszkańcy wierzą, że niebieskie, tłuste ryby są zdecydowanie zdrowsze od białych i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Przed wiekami najważniejszą działalność stanowiło tu rybołówstwo, a wielu rybaków z tych okolic uznawanych było za mistrzów swojego fachu. Był to czas, kiedy tłuste ryby, zwane w Chorwacji właśnie niebieskimi (plava riba), królowały na stołach w Crikvenicy jako obowiązkowy element obiadu, podwieczorku i kolacji. Dziś również na stałe goszczą w codziennym menu mieszkańców.

Kluseczki lub makaron z truflami

Do przygotowania makaronu z truflami potrzebujemy makaronu fuži (lub innego, najlepiej penne), masła śmietany, pasty truflowej, trufli, oliwy, twardego sera dojrzewającego i przypraw. Danie podaje się na ciepło, posypane płatkami aromatycznych trufli.

Pyszne kluseczki z truflami Zdj./Gabriela Wójcik
Pyszne kluseczki z truflami Zdj./Gabriela Wójcik INTERIA.PL

Kluseczki lub makaron z truflami serwuje w Crikvenicy wiele lokali - my najsmaczniejsze jedliśmy w Konoba Karoca - przytulnej restauracji, serwującej tradycyjne, chorwackie dania i w restauracji pięknego hotelu Miramare.

Frankopan Cake

Frankopan Cake to tradycyjny crikvenicki deser, przygotowywany według przepisu zaczerpniętego z XVII-wiecznej książki kucharskiej. Tort serwowany jest w kawiarni Hotelu International w samym centrum Crikvenicy i nie można go znaleźć nigdzie indziej!

Frankopan Cake przygotowywany jest z imponującej ilości słodkich składników - ciasta francuskiego, śmietany, żółtek jaj, cukru, skrobi kukurydzianej, migdałów, rodzynek, wody różanej, masła, skórki z cytryny, cynamonu i gałki muszkatołowej. Ciasto francuskie piecze się na złoty kolor, a krem przygotowuje z pozostałych składników. Imponujący jest także rozmiar deseru - z powodzeniem potraktować go można jako sycącą kolację... 

Frankopan Cafe to najsłynniejszy deser Crikvenicy
Frankopan Cafe to najsłynniejszy deser Crikvenicy INTERIA.PL

Lody dyniowe

W Chorwacji po raz pierwszy spróbowaliśmy...lodów dyniowych. Serwuje je Marina Hotel i, według niektórych smakoszy lodowych deserów, z powodzeniem mogą one stanąć w szranki w konkursie na najsmaczniejszy deser tego regionu. Przeciwnikiem będzie oczywiście wspomniany wyżej Frankopan.

Pyszne, dyniowe lody podaje się z dyniowym sosem i obficie posypuje pestkami, oczywiście dyni. To niezła propozycja dla wielbicieli zdrowego jedzenia - pestki dyni, będące cennym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów uznawane są za odmładzający i przeciwnowotworowy super food. Zjedzone w słynącej z krystalicznie czystego powietrza Crikvenicy, z widokiem na równie krystaliczne morze nie tuczą, nawet z lodami...

Lody dyniowe zaskakują smakiem Zdj./Gabriela Wójcik
Lody dyniowe zaskakują smakiem Zdj./Gabriela Wójcik INTERIA.PL

Zobacz również: 

„Zdrowie na widelcu”: Wędzone ryby mają więcej zalet niż wadPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas