Czym zastąpić bułkę tartą? Pomysły na panierki do mięs i warzyw

Jeśli brak ci weny na stworzenie czegoś bardziej oryginalnego niż klasycznie panierowany w bułce schabowy z kapustą, nie ma co się zamartwiać. Wystarczy mała modyfikacja tego popularnego dania, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Z artykułu dowiesz się, czym zastąpić bułkę tartą do panierowania mięs, ryb i warzyw.

Kotlet schabowy
Kotlet schabowy ©123RF/PICSEL

Ziarna

Orzechy
©123RF/PICSEL

Popularne w diecie ziarna mogą z łatwością zastąpić bułkę tartą. Do panierowania możemy wykorzystać prażone ziarna słonecznika albo sezam. Serwując mięso w takiej panierce, uzyska się efekt jak u najlepszego szefa kuchni. Dodatkowo, można urozmaicić wizualnie panierkę sezamową, mieszając ziarna białe i czarne.

Płatki

Te, które często zalewa się mlekiem, świetnie sprawdzą się jako otoczka dla mięsa. Chrupiące płatki można dodać w całości lub pokruszyć na drobne kawałki: chrupiący efekt gwarantowany. W wersji dietetycznej, zamiast tych kukurydzianych można wykorzystać otręby zbożowe.

Orzechy

Laskowe, włoskie, arachidowe, kokosowe – wszystkie można wykorzystać do stworzenia oryginalnej panierki, która zachwyci nawet niejadka. Wystarczy orzechy bez łupiny zmielić na pył w malakserze albo blenderze kielichowym i dodać do ulubionych mięs. Wiórki kokosowe doskonale sprawdzą się przy przygotowaniu delikatnych filetowanych ryb.

Razowa bułka tarta

Bułka tarta
©123RF/PICSEL

Jeśli zakupiona w sklepie bułka tarta już się znudziła, można z pieczywa razowego samodzielnie przygotować swoją własną. Wysuszone grahamki lub chleb pełnoziarnisty należy zmielić na pył w taki sam sposób jak orzechy – efekt murowany.

Ciasto

Klasyczne panierowanie może zastąpić zanurzanie w cieście: wystarczy zrobić takie, jak do naleśników i dodać odrobinę więcej soli, pieprzu i mieszankę ulubionych przypraw. Namoczone uprzednio mięso lub warzywa, należy smażyć na tłuszczu pilnując,by było go na patelni wystarczająco dużo, aby zanurzone były boki potrawy.

Bułka tarta inaczej

Gdy ciężko rozstać się z klasyczną panierką, można ją w bardzo prosty sposób zmodyfikować. By dodać odrobiny pikanterii, wystarczy do naczynia z bułką wsypać odrobinę zmielonego albo suszonego chilli. Jeśli ktoś nie przepada za ostrymi przyprawami, można złagodzić smak dania, dodając suszone przyprawy, np. bazylię albo oregano. Innym sposobem na niecodzienną, choć klasyczną panierkę, jest wymieszanie wszystkich składników, czyli jajka, mąki i bułki w jednym naczyniu. W gotowej mieszance należy obtoczyć ulubione mięso.

Gdy ważne są kalorie

Pieczony drób
©123RF/PICSEL

Jeśli z powodów zdrowotnych kluczowe jest ograniczenie kalorii, można ulubione dania przygotować w wersji fit: mięso bądź warzywa przygotowujemy jak zwykle, tylko zamiast na patelni z tłuszczem, umieszczamy gotowy produkt na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku. Ulubiona chrupiąca skórka będzie rajem dla podniebienia bez obaw, że uzyska się dodatkowe kilogramy.

Dobre rady

Jeśli panierka ma być idealnie chrupiąca, ważne jest to, jakiego tłuszczu używa się do smażenia. Najlepszy jest ten, który osiąga wysoką temperaturę dymienia: czyli masło klarowane, smalec, rafinowany olej rzepakowy i rafinowana oliwa z oliwek. Kładąc panierowane mięso na patelnię, trzeba być pewnym, że tłuszcz jest mocno rozgrzany – zimny powoduje, że panierka nasiąka i przestaje być chrupka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas