Czym zastąpić sól?

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie nawet niewielkiej ilości soli podczas gotowania. Nie trzeba też nikomu przypominać, że to właśnie ona zaspokaja nasze kubki smakowe. Wiadomo też, ze może sól w nadmiarze jest szkodliwa, a stosowana przez producentów żywności jako konserwant, jest obecna praktycznie wszędzie. Czy da się zastąpić sól? Można, co jest przydatne dla osób, które muszą baczniej przyglądać się zawartości talerza. Czym zastąpić sól? Przedstawiamy propozycje.

Sól niszczy układ krążenia, ale także obciąża wątrobę
Sól niszczy układ krążenia, ale także obciąża wątrobę123RF/PICSEL

Inny rodzaj soli

Najczęściej spożywaną solą jest - oczywiście - ta kuchenna. Ale w obliczu walki o zdrowie, wiele osób sięga po inne rodzaje soli. Po które na przykład? Himalajską, morską, czarną czy chociażby potasową. One wszystkie zawierają minerały, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jednak należy pamiętać, że nie można solić nimi potraw bezkarnie. Dlaczego? Ponieważ i one zawierają sód, który w nadmiarze rujnuje nasze zdrowie. Dlatego to fakt: są zdrowsze, ale powinno się jeść je z minimalnej ilości.

Sięgnij po dodatki

Jeśli nie sól, to co? Pomocne w komponowaniu dań mogą być również inne dodatki, które sprawią, że posiłki nie będą mdłe. Co warto mieć na uwadze? Przede wszystkim zaprzyjaźnić się z pieprzem i innymi pikantnymi dodatkami. A co zrobić, kiedy chcemy zastąpić sól w marynowaniu mięsa? Wtedy warto mieć na uwadze np. imbir, paprykę, chrzan, imbir oraz czosnek. 

Niektórzy zamiast soli dodają często do swoich potraw sok z kiszonych ogórków czy musztardę. Ale uwaga - one też mogą mieć sód, więc trzeba stosować je rozważnie.

Z nich korzystaj do woli

Bazylię można suszyć, lecz traci część swojego aromatu
Bazylię można suszyć, lecz traci część swojego aromatu123RF/PICSEL

Jeśli obawiamy się, że inne zamienniki soli nie są dla nas bezpieczne, warto sięgnąć po zioła. One nie tylko nie zawierają szkodliwego sodu, za to posiadają wiele cennych dla zdrowia składników. Które zioła mogą być pełnoprawnymi zamiennikami soli w kulinariach?

  • Bazylia
  • Oregano
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Estragon

Nieważne, po jakie zioło sięgniemy, warto dodawać je dopiero na talerzu, ponieważ obróbka niszczy ich smak i cenne właściwości, z których są znane.

Sprawdź także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas