Daktyl chiński: Wzmacnia odporność, dodaje energii i poprawia trawienie

Daktyl chiński nazywany jest „naturalną pigułką witaminy C”, ale to także bogate źródło witamin z grupy B, żelaza, potasu czy wapnia. Te czerwone, lekko słodkie owoce były wykorzystywane przez naturalną medycynę chińską i odgrywały dużą rolę w kulturze tego kraju. Szczególnie poleca się je osobom przemęczonym i o osłabionej odporności. Regularne spożywanie daktyli chińskich skutecznie wzmacnia organizm, oczyszcza go z toksyn i dodaje energii. Świetnie wpływa także na wątrobę i serce, wzmacnia kości i zęby. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają chińskie daktyle, gdzie je kupować oraz jak stosować w codziennej diecie.

Dlaczego warto jeść owoce daktyla chińskiego?
Dlaczego warto jeść owoce daktyla chińskiego? ©123RF/PICSEL
Przepis na pudding czekoladowo-daktylowyInteria Kulinaria

Skąd pochodzi daktyl chiński i jak smakują jego owoce?

Krzew daktyla chińskiego
©123RF/PICSEL

Daktyl chiński funkcjonuje także pod nazwą jujuba (nie mylić z jojoba), a w Polsce jako głożyna pospolita. Roślina pochodzi z Azji, przed wiekami uprawiano ją w Chinach, Japonii i Indiach. Obecnie można ją spotkać również w Europie i na Bliskim Wschodzie. Głożyna to okazały krzew, który może osiągać nawet do 8 metrów wysokości. Charakteryzuje się sztywnymi owalnymi liśćmi oraz rozgałęzionymi pędami, pokrytymi cierniami. Owoce jujuby to czerwone podłużne pestkowce, które wyglądem przypominają śliwkę, a smakiem mało soczyste jabłko. Miąższ jest biały, lekko gąbczasty i słodki. Owoce można spożywać na surowo, ale bardziej popularne są ich przetworzone formy: suszone, wędzone czy kandyzowane, a nawet w postaci chipsów. Wykorzystuje się je także do produkcji przetworów i wina.

Właściwości owoców daktyla chińskiego

Właściwości daktyla chińskiego
©123RF/PICSEL

Owoce daktyla chińskiego zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji: bardzo duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez, wapń, aminokwasy, przeciwutleniacze i inne bioaktywne związki. Dzięki temu wykazują właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm – wspierają pracę wątroby i nerek, ułatwiają trawienie. Mają także dobroczynny wpływ na układ krążenia – regulują ciśnienie krwi i chronią przed anemią. Stymulują również układ immunologiczny, dlatego są szczególnie polecane osobom z obniżoną odpornością, a także przemęczonym i zestresowanym – dodają energii i pomagają na bezsenność. Owoce jujuba wzmacniają także kości i zęby. Znajdujące się w nich antyoksydanty usuwają z organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów i przyspieszają procesy starzenia.

Zastosowanie daktyla chińskiego

Zastosowanie owoców
©123RF/PICSEL

Chińskie daktyle nie są zbyt popularne w naszym kraju. Najłatwiej można je kupić w wersji suszonej, rzadziej jako surowe owoce. Są dostępne w dużych sieciach spożywczych oraz sklepach z przyprawami kuchni wschodniej i orientalnej, a także w sklepach internetowych. Suszone owoce można spożywać w formie przekąski, ale będą też świetnym dodatkiem do jogurtu, musli, owsianki czy sałatki owocowej lub warzywnej. Śmiało można je dodawać do ciast, naleśników czy pierogów. Zmielone suszone owoce będą też aromatyczną przyprawą do duszonych potraw i marynat. W sklepach dostępne są również aromatyczne herbatki z jujuby.

Owoce jujuba a uroda

Owoce głożyny są źródłem cennych antyoksydantów, które świetnie wpływają na urodę – spowalniają procesy starzenia i chronią komórki ciała przed uszkodzeniami. Dlatego ekstrakt z owoców jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, a także szamponów i odżywek do włosów.