Dal z soczewicy z dodatkiem zielonego groszku

Aktualizacja

Dal z soczewicy, gęsty, pełen aromatycznych przypraw rozgrzeje w wiosenne chłody i uodporni organizm na zmianę pogody. Ta prosta, znana w Indiach potrawa świetnie smakuje z ryżem lub kaszą i świeżymi ziołami. Dal z soczewicy to szybki, jednodaniowy obiad.

dal z soczewicy
dal z soczewicy123RF/PICSEL

Dal z soczewicy - przygotowanie

Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i starte warzywa korzeniowe z dodatkiem przypraw.

Osobno ugotować soczewicę z odrobiną soli na sypko. Gotową wsypać na patelnię, podsmażyć całość.

W osobnym rondlu zagotować passatę. Gdy będzie gorącą zalać soczewicę i warzywa, wymieszać, dodać groszek z puszki, posypać natką z pietruszki.

Podawać z ryżem, kaszą lub chlebem.

Sprawdź inne przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Flaczki z boczniakówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas