Delikatne i aromatyczne kopytka dyniowe. Ten przepis posmakuje nawet niejadkom!
Dynia to warzywo mające wielu zwolenników. Dzieje się tak nie tylko ze względu na ciekawy wygląd, który urozmaica jesienne wnętrza domów i mieszkań. Wielbiciele gotowania doceniają ją za smak oraz liczne wartości odżywcze. Dzięki temu coraz częściej wykorzystuje się ją do przygotowywania ciekawych przepisów. Jeśli zastanawiasz się, od czego zacząć kulinarną przygodę z dynią, postaw na rozpływające się w ustach kopytka dyniowe.
Dynia - kulinarna królowa jesieni
To jedno z bardziej wszechstronnych warzyw dostępnych w Polsce, które podbija smak wielu przepisów. Stanowi niezwykle cenne źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Jej pomarańczowy miąższ kryje w sobie beta-karoten, czyli barwnik roślinny z rodziny karotenoidów. Za tym określeniem kryje się witamina A, wspierająca prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Będąc jednym z silniejszych przeciwutleniaczy, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory oraz eliminuje pojawiające się zmarszczki.
Sezon jesienny to zazwyczaj czas wzmożonego chorowania oraz osłabiania naturalnej odporności. Dynia w posiłkach pozytywnie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego. Dzieje się tak za sprawą zawartości cynku oraz witaminy C. Warzywo obfituje także w błonnik, a przy okazji jest wyjątkowo lekkostrawne i niskokaloryczne. Właściwości dyni docenią zwłaszcza osoby, które często odczuwają głód, a chcą zadbać o utrzymanie zdrowej wagi. Planowanie posiłków z zawartością dyni zapewni uczucie sytości na dłużej, a tym samym zahamuje odczuwanie głodu.
Przepis na domowe kopytka dyniowe
Kopytka kojarzą się przede wszystkim z ziemniakami, ale w sezonie jesiennym warto zdecydować się na mniej popularną wersję. Sezon na dynie rozpoczyna się we wrześniu i trwa do listopada. Intensywnie pomarańczowe i aromatyczne purée dyniowe podbije smak tradycyjnych kopytek. Tak przygotowane kopytka zaspokoją apetyt niejednego łasucha.
Składniki
- 300 g purée z dyni,
- 500 g gotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki soli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie
- Zaczynamy od przygotowania domowego purée z dyni. Wybrany gatunek dyni dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy środek wraz z pestkami. Tak przygotowane warzywo kroimy na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzanie góra-dół). Upieczoną dynię wyciągamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie dokładnie blendujemy. Jeśli zdecydowaliśmy się na dynię Hokkaido, nie musimy obierać jej ze skórki.
- Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzone przeciskamy przez praskę. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy ziemniaki, purée z dyni oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Do masy wbijamy jajko, dodajemy kurkumę oraz pozostałe przyprawy. Zagniatamy do połączenia składników oraz uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
- Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich formujemy w wałeczek i odkrawamy niewielkie kawałki ciasta. Gotowe kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty.
Kopytka świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie, polane masłem i obsypane bułką tartą, oraz dodatek do mięs, sosów lub gulaszu. Możemy podawać je w wersji wytrawnej lub na słodko, np. z cukrem, śmietaną i sezonowymi owocami.
Sprawdź również: