Delikatne i aromatyczne kopytka dyniowe. Ten przepis posmakuje nawet niejadkom!

Dynia to jedno ze smaczniejszych i zdrowszych jesiennych warzyw
Dynia to jedno ze smaczniejszych i zdrowszych jesiennych warzyw123RF/PICSEL

Dynia - kulinarna królowa jesieni

Przepis na domowe kopytka dyniowe

Jesienią warto zrobić kopytka dyniowe
Jesienią warto zrobić kopytka dyniowe123RF/PICSEL
  • 300 g purée z dyni,
  • 500 g gotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • świeżo mielony pieprz.
  1. Zaczynamy od przygotowania domowego purée z dyni. Wybrany gatunek dyni dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy środek wraz z pestkami. Tak przygotowane warzywo kroimy na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzanie góra-dół). Upieczoną dynię wyciągamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie dokładnie blendujemy. Jeśli zdecydowaliśmy się na dynię Hokkaido, nie musimy obierać jej ze skórki.
  2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzone przeciskamy przez praskę. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy ziemniaki, purée z dyni oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Do masy wbijamy jajko, dodajemy kurkumę oraz pozostałe przyprawy. Zagniatamy do połączenia składników oraz uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
  3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich formujemy w wałeczek i odkrawamy niewielkie kawałki ciasta. Gotowe kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty.
Gulasz z dynią - przepis nie tylko na jesieńInteria KulinariaInteria Kulinaria