Dietetycy wskazali najzdrowszy ketchup. Polacy rzadko kiedy go doceniają

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dietetycy nie mają wątpliwości, że wśród dostępnych na rynku keczupów jest jeden, który wyróżnia się jakością
Dietetycy nie mają wątpliwości, że wśród dostępnych na rynku keczupów jest jeden, który wyróżnia się jakością 123RF/PICSEL

Nie każdy ketchup to zdrowy wybór

Ketchup z najlepszym składem? Dietetycy mają swojego faworyta

Na rynku dostępnych jest masa keczupów. Warto więc wybrać taki, który nie będzie zawierał dużo cukru i konserwantów
Na rynku dostępnych jest masa keczupów. Warto więc wybrać taki, który nie będzie zawierał dużo cukru i konserwantów 123RF/PICSEL

Które ketchupy są jeszcze warte uwagi?

  1. Ketchup Premium "Roleski" - ma rekordową ilość pomidorów: 266 g na 100 g produktu. Nie zawiera cukru, konserwantów ani stabilizatorów. 
  2. Ketchup "Heinz" - ten produkt zawiera 148 g pomidorów na 100 g i nie zawiera zbędnych dodatków 
  3. Ketchup dla dzieci marki "Madero" - ma 232 g pomidorów na 100 g i naturalny skład bez konserwantów. 

Na co zwracać uwagę, kupując ketchup?

  • Zawartość pomidorów - im jest ich więcej, tym lepiej. Dobre ketchupy zawierają co najmniej 150 g pomidorów na 100 g produktu
  • Obecność cukru i soli - unikaj ketchupów, w składzie których znajdują się te przyprawy. Wiele popularnych marek dodaje nadmiar cukru, a to sprawia, że ketchup staje się bardzo niezdrową przekąską. 
  • Brak konserwantów, zagęstników i skrobi - im mniej sztucznych dodatków, tym lepiej dla zdrowia. Czysty skład oznacza naturalny smak i mniejszą ingerencję chemii w codzienną dietę
  • Rodzaj użytych składników - warto sprawdzać, czy ketchup zawiera naturalne przyprawy, np. ocet jabłkowy zamiast zwykłego octu spirytusowego oraz czy nie zawiera sztucznych barwników. 
  • Rodzaj opakowania - lepiej wybierać ketchupy w szklanych butelkach zamiast plastikowych, ponieważ szkło nie wchodzi w reakcję z produktem. 
Katarzyna Glinka. "Mnie też zabrakło sił". O kryzysie i pracy nad sobąINTERIA.PL