Dietetycy wskazali najzdrowszy ketchup. Polacy rzadko kiedy go doceniają
Czy to wszystko jedno, który keczup wyląduje w naszym koszyku podczas zakupów? Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że produkty te różnią się między sobą nie tylko firmą i ceną, ale też składem i zawartością konserwantów! Wśród tak wielu propozycji dietetycy wskazali jeden keczup, który jest najlepszy.

Spis treści:
Nie każdy ketchup to zdrowy wybór
Ten popularny sos pomidorowy od lat gości na polskich stołach, ale czy w ogóle zastanawiamy się nad jego składem? Czerwony dodatek do frytek, kanapek czy hot dogów wcale nie składa się wyłącznie z pomidorów i może zawierać spore ilości cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego warto wiedzieć, który ketchup jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia.
Ketchup z najlepszym składem? Dietetycy mają swojego faworyta
Od wielu lat dietetycy wskazują, które produkty mają dobry skład i warto włączyć je do swojej diety. Nie inaczej jest z keczupem, którego rodzajów roi się na półkach. Wśród nich znajduje się jeden, który mocno wyróżnia się składem.
Czytaj też: Który napój jest zdrowszy? Kefir czy maślanka?
Zdaniem wielu specjalistów najzdrowszym wyborem jest ketchup Premium Classic marki "Madero". Zawiera aż 230 gramów pomidorów na 100 gramów produktu, a przy tym nie ma skrobi, mąki, stabilizatorów ani konserwantów. To ważne, bo im mniej sztucznych dodatków, tym lepiej dla naszego organizmu.

Które ketchupy są jeszcze warte uwagi?
Poza ketchupem "Madero", poleca się również inne opcje o dobrym składzie. W sklepie warto więc zwrócić uwagę na:
- Ketchup Premium "Roleski" - ma rekordową ilość pomidorów: 266 g na 100 g produktu. Nie zawiera cukru, konserwantów ani stabilizatorów.
- Ketchup "Heinz" - ten produkt zawiera 148 g pomidorów na 100 g i nie zawiera zbędnych dodatków
- Ketchup dla dzieci marki "Madero" - ma 232 g pomidorów na 100 g i naturalny skład bez konserwantów.
Na co zwracać uwagę, kupując ketchup?
Wybierając ketchup, zwracaj uwagę na:
- Zawartość pomidorów - im jest ich więcej, tym lepiej. Dobre ketchupy zawierają co najmniej 150 g pomidorów na 100 g produktu.
- Obecność cukru i soli - unikaj ketchupów, w składzie których znajdują się te przyprawy. Wiele popularnych marek dodaje nadmiar cukru, a to sprawia, że ketchup staje się bardzo niezdrową przekąską.
- Brak konserwantów, zagęstników i skrobi - im mniej sztucznych dodatków, tym lepiej dla zdrowia. Czysty skład oznacza naturalny smak i mniejszą ingerencję chemii w codzienną dietę.
- Rodzaj użytych składników - warto sprawdzać, czy ketchup zawiera naturalne przyprawy, np. ocet jabłkowy zamiast zwykłego octu spirytusowego oraz czy nie zawiera sztucznych barwników.
- Rodzaj opakowania - lepiej wybierać ketchupy w szklanych butelkach zamiast plastikowych, ponieważ szkło nie wchodzi w reakcję z produktem.