Który napój jest zdrowszy? Kefir czy maślanka?

Na pierwszy rzut oka wyglądają niemal identycznie, ale różnią się procesem produkcji i smakiem. Mowa o kefirze i maślance, czyli napojach, po które zdecydowanie warto sięgać w kontekście kwestii zdrowia. Czy któryś z nich jest lepszy?

Co jest lepsze - kefi czy maślanka?
Co jest lepsze - kefi czy maślanka?123RF/PICSEL

Czym jest kefir i jak powstaje?

Kefir to fermentowany napój mleczny, a do jego produkcji wykorzystuje się mleko pasteryzowane, drożdże i bakterie fermentacji mlekowej. Proces fermentacji trwa zazwyczaj od 12 do 36 godzin. Charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem i jest dobrym źródłem m.in. witamin z grypy B, witaminy D, witaminy K, wapnia, potasu, fosforu, biotyny, kwasu foliowego i białka.

Kefir ceniony jest z uwagi na zawartość probiotyków, które świetnie wpływają m.in. na perystaltykę jelit i układ odpornościowy. Wspomniany kwas foliowy poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wspomaga procesy związane z oczyszczaniem organizmu.

Regularne spożywanie kefiru może przyczyniać się do zmniejszania złego cholesterolu LDL i wykazywać działanie antyoksydacyjne. Ponadto kefir jest napojem niskokalorycznym i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Kefir zawiera laktozę, ale jest jej mniej niż w mleku krowim, a to za sprawą częściowemu rozkładowi przez bakterie fermentacji mlekowej.

Czym jest maślanka i jak powstaje?

Maślanka to również napój mleczny, który w pewnym sensie jest zdrowym efektem ubocznym podczas produkcji masła. Maślankę uzyskuje się na skutek oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Następnie dodaje się do niej mleko i taka mieszanka poddawana jest fermentacji. Maślanka ma nieco łagodniejszy, bardziej kremowy smak niż kefir.

Picie maślanki prozdrowotnie wpływa m.in. na układ pokarmowy i układ odpornościowy. Taki napój jest źródłem m.in. witamin z grupy B, sodu, cynku, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu i potasu i oczywiście białka. Podobnie jak w przypadku kefiru - maślanka z uwagi na zawartość probiotyków, napój usprawnia pracę jelit.

Warto sięgać zarówno po kefir i maślankę
Warto sięgać zarówno po kefir i maślankę123RF/PICSEL

Co lepsze- kefir czy maślanka?

Jeśli porównywać kefir i maślankę pod względem smaku, to rzecz jasna należy kierować się indywidualnymi preferencjami. W kefirze wyczujemy zdecydowanie kwaśniejszy, bardziej wyrazisty smak, natomiast maślanka jest delikatniejsza.

Gdy z kolei mowa o składnikach odżywczych, to kefir i maślanka są bardzo podobne, bowiem oba produkty zawierają cenne probiotyki i są bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu i białka. W związku z tym dobrym rozwiązaniem będzie spożywanie kefiru i maślanki naprzemiennie.

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press