Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owsianka to jeden z najlepszych posiłków na śniadanie. Owies to zboże, które zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne organizmowi. To dobre źródło złożonych węglowodanów, które dają potężny zastrzyk energii i siły. Dzięki beta-glukanowi, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika, owsianka daje uczucie sytości na długo, a przy tym stymuluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Może więc wspomóc proces odchudzania i utrzymanie zdrowej sylwetki, przez co ceniona jest przez sportowców i osoby dbające o formę. Owsianka ma jednak o wiele więcej właściwości korzystnych dla zdrowia. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, dzięki czemu może zapobiegać cukrzycy oraz miażdżycy i innym chorobom serca. Płatki owsiane mogą też poprawić nastrój, a także koncentrację i pamięć. Jakie jeszcze właściwości ma owsianka? Dlaczego warto rozpoczynać od niej dzień?

Dlaczego warto jeść owsiankę?
Dlaczego warto jeść owsiankę?©123RF/PICSEL
Owsianka czekoladowo-orzechowa - najlepsza na śniadanieInteria Kulinaria

Wartości odżywcze owsianki

Płatki owsiane
©123RF/PICSEL

Płatki owsiane wyrabiane są z owsa siewnego, który zawiera kompleks bioaktywnych składników odżywczych, dzięki czemu ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera przede wszystkim sporo węglowodanów, stanowiących podstawowe źródło energii. W 100 g produktu znajduje się ok. 380 kcal, co czyni płatki owsiane posiłkiem dość kalorycznym. Mają one jednak średni indeks glikemiczny i składają się ze złożonych węglowodanów, które wchłaniają się wolniej i nie podnoszą nagle poziomu cukru we krwi. Cechuje je wysoka zawartość błonnika, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji – beta-glukanu. To właśnie one sprawiają, że owsianka jest taka zdrowa.

Ziarno owsa zawiera także najwięcej białka spośród wszystkich zbóż, a w dodatku spożywane z produktami mlecznymi dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. W płatkach owsianych znajduje się wiele witamin minerałów, m.in. witaminy z grupy B, witaminy A, D, E i K, magnez, potas, żelazo, cynk, wapń, miedź, fosfor, krzem, mangan i selen. Owies to również źródło flawonoidów i tłuszczów, ale trzeba zaznaczyć, że są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krwionośny i nerwowy.

Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie?

Owsianka poprawia metabolizm
©123RF/PICSEL

Dodaje energii i poprawia pracę jelit

Płatki owsiane to bardzo pożywny posiłek ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. W większości są to beta-glukan, który jest rozpuszczalną frakcją błonnika. W połączeniu z płynami tworzy lepki żel odporny na działanie enzymów trawiennych, przez co jest wolniej usuwany z żołądka. Dlatego też owsianka świetnie zaspokaja głód i daje uczucie sytości nawet na kilka godzin. Może też sprawić, że podczas kolejnych posiłków spożyjemy mniej kalorii i nie będziemy sięgali po przekąski. Błonnik reguluje też rytm wypróżnień i poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. Pomaga więc pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii i zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Beta-glukan działa również ochronnie na śluzówkę przewodu pokarmowego i ulega fermentacji bakteryjnej, w wyniku której tworzą się kwasy węglowe regenerujące wyściółkę jelit. Wpływa też na ich lepsze ukrwienie, więc może zmniejszać ryzyko tworzenia się uchyłków, polipów, żylaków odbytu czy innych schorzeń jelit.

Wspomaga odchudzanie

Dzięki temu, że owsianka ma dużą wartość odżywczą i zawiera dużo błonnika, jest świetnym dietetycznym posiłkiem w zbilansowanej diecie. Przyspiesza przemianę materii i zaspokaja uczucie głodu na dłuższy czas, przez co może wspomóc proces odchudzania. Po spożyciu owsianki na śniadanie spokojnie możemy wytrzymać 3-4 godziny do kolejnego posiłku, a przez ten czas będziemy mieli sporo energii. Owies wzmacnia bowiem wytrzymałość organizmu i pomaga osiągnąć lepszą sprawność fizyczną.

Zmniejsza ryzyko groźnych chorób

Owsianka przynosi również inne korzyści dla organizmu. Zawarty w niej błonnik sprawia, że węglowodany są wolniej wchłanianie, przez co nie powoduje nagłych skoków glukozy we krwi. Dzięki temu pomaga utrzymać stabilny poziom cukru, dlatego polecana jest cukrzykom. Warto wiedzieć, że długotrwałe gotowanie owsianki zwiększa jej indeks glikemiczny, więc najlepiej jeść płatki namoczone w wodzie lub mleku. Błonnik obniża także poziom „złego” cholesterolu LDL i ciśnienie krwi, przez co owsianka może obniżać ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Wspomaga odporność

Propozycja podania owsianki
©123RF/PICSEL

Beta-glukan nie jest trawiony przez ludzki organizm, za to stanowi pożywkę dla „dobrych” bakterii bytujących w jelitach. Dlatego też owsianka ma właściwości prebiotyczne i pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Beta-glukan pobudza również aktywność komórek układu immunologicznego, które odpowiadają za eliminację baterii i wirusów. Dzięki temu może korzystnie wpływać na odporność organizmu.

Moc witamin i minerałów

Owsianka to również bogate źródło witamin i minerałów, zwłaszcza witamin z grupy B, selenu i magnezu. Substancje te korzystnie oddziałują na układ nerwowy, poprawiają koncentrację i pamięć, zmniejszają uczucie zmęczenia, wpływają na lepsze samopoczucie i mogą zapobiegać depresji. Natomiast witaminy A i E oraz flawonoidy przeciwdziałają szybkiemu starzeniu się skóry, wpływają więc pozytywnie na kondycję skóry. Staje się ona gładka, nawilżona i jędrna, znikają z niej również przebarwienia.

Jak przygotować owsiankę?

Płatki owsiane są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać je z wodą lub mlekiem i ugotować. Można też jedynie zalać je wrzątkiem lub zimnym czy ciepłym mlekiem, także roślinnym (np. sojowym, migdałowym czy kokosowym). Owsiankę warto urozmaicić różnymi dodatkami: orzechami, owocami, miodem czy też przyprawami, takimi jak wanilia, cynamon czy kardamon. Wzbogacą smak potrawy i podniosą jego wartość odżywczą. Płatki owsiane można również zmiksować w blenderze z mlekiem i owocami, uzyskując pyszny koktajl.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas