Dlaczego warto jeść sardynki? Małe ryby o wielkich walorach

Właściwości sardynek mogą być zaskoczeniem
Właściwości sardynek mogą być zaskoczeniem123RF/PICSEL

Krótka charakterystyka sardynek

Pozwól sardynkom dojść do głosu w twojej kuchni
Pozwól sardynkom dojść do głosu w twojej kuchni123RF/PICSEL

Sardynki a metale ciężkie

Zobacz również:

    Właściwości zdrowotne sardynek

    • Sardynki wspierają serce: Wszystko za sprawą wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przyjmowanie tych składników zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza sercowo-naczyniowych, i pomaga zwalczać zdrowotne konsekwencje nieprzemyślanej diety, stresu oraz życia w zanieczyszczonym środowisku. To ważne również dla trzymania w ryzach ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu.
    • Budowanie mocnej odporności: O tym warto myśleć nie tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o infekcje. Odporność organizmu nie jest czymś, o co wystarczy zadbać doraźnie. To proces, a spożywanie sardynek może go usprawnić. Wszystko przez obecną w ich mięsie witaminę B12.
    • Zdrowe kości i zęby: Sardynki to znakomite źródło wapnia, który jest potrzebny na każdym etapie życia, lecz szczególnie trzeba o nim pamiętać w kontekście dzieci i seniorów. To składnik, który zapobiega osteoporozie oraz próchnicy, a także wzmacnia kości.
    • Wsparcie nie tylko dla sportowców: Te niewielkie rybki stanowią również skarbnicę pełnowartościowego białka. Dlatego powinny znaleźć się w diecie dla prawidłowego rozwoju mięśni i utrzymania ich w dobrej kondycji. Wbrew pozorom, nie jest to ważne wyłącznie dla profesjonalnych sportowców i osób dbających o imponującą muskulaturę.

    Sardynki w puszce: Czy warto je jeść?

    "Zdrowie na widelcu": Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?Polsat CafePolsat Cafe