Dlaczego warto jeść sardynki? Małe ryby o wielkich walorach

Sardynki są kulinarną wizytówką krajów położonych nad Morzem Śródziemnym, a specjalistami w ich przyrządzaniu są kucharze portugalscy i marokańscy. Masz ochotę wybrać się w smakowitą podróż bez wychodzenia z domu? Poznaj wszystkie sekrety sardynek. Te niewielkie rybki to prawdziwa kopalnia cennych dla serca składników odżywczych. Do tego zaliczają się do „najczystszych” ryb, które nie kumulują rtęci. Brzmi interesująco? Będzie tylko lepiej!

Właściwości sardynek mogą być zaskoczeniem
Właściwości sardynek mogą być zaskoczeniem123RF/PICSEL

Krótka charakterystyka sardynek

Określenie "sardynki" odnosi się do grupy ryb z rodziny śledziowatych, do której zalicza się ponad 20 gatunków. Charakteryzują się srebrzystym kolorem łusek i mogą osiągać od 15 do 30 centymetrów długości. Nie należą więc do morskich gigantów, ale ich tłuste mięso z pełnym przekonaniem można nazwać skarbnicą substancji odżywczych (w tym kwasów omega-3) o dobroczynnym wpływie na ludzki organizm.

Pozwól sardynkom dojść do głosu w twojej kuchni
Pozwól sardynkom dojść do głosu w twojej kuchni123RF/PICSEL

Sardynki a metale ciężkie

W kontekście jedzenia ryb z jednej strony mówi się o cennych składnikach zawartych w ich mięsie, ale równie dużo uwagi przeznacza się na informacje związane z ich skłonnością do kumulowania metali ciężkich. W tym względzie sardynki zasługują na szczególne wyróżnienie jako jedne z najczystszych ryb. Żywią się głównie planktonem, więc znajdują się dość nisko w hierarchii łańcucha pokarmowego. Z tego względu okazują się znacznie lepszym wyborem niż np. popularny dorsz, tuńczyk i inne ryby drapieżne.

Właściwości zdrowotne sardynek

Dlaczego jeszcze warto dać szansę niepozornej z wyglądu sardynce i znaleźć dla niej miejsce w jadłospisie? Powodów jest co najmniej kilka. Oto najważniejsze.

  • Sardynki wspierają serce: Wszystko za sprawą wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przyjmowanie tych składników zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza sercowo-naczyniowych, i pomaga zwalczać zdrowotne konsekwencje nieprzemyślanej diety, stresu oraz życia w zanieczyszczonym środowisku. To ważne również dla trzymania w ryzach ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu.
  • Budowanie mocnej odporności: O tym warto myśleć nie tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o infekcje. Odporność organizmu nie jest czymś, o co wystarczy zadbać doraźnie. To proces, a spożywanie sardynek może go usprawnić. Wszystko przez obecną w ich mięsie witaminę B12.
  • Zdrowe kości i zęby: Sardynki to znakomite źródło wapnia, który jest potrzebny na każdym etapie życia, lecz szczególnie trzeba o nim pamiętać w kontekście dzieci i seniorów. To składnik, który zapobiega osteoporozie oraz próchnicy, a także wzmacnia kości.
  • Wsparcie nie tylko dla sportowców: Te niewielkie rybki stanowią również skarbnicę pełnowartościowego białka. Dlatego powinny znaleźć się w diecie dla prawidłowego rozwoju mięśni i utrzymania ich w dobrej kondycji. Wbrew pozorom, nie jest to ważne wyłącznie dla profesjonalnych sportowców i osób dbających o imponującą muskulaturę.

Sardynki w puszce: Czy warto je jeść?

Zdecydowanie najlepszym wyborem jest kupowanie świeżych ryb. Konieczne jest jednak sprawdzanie, czy pochodzą one z obszarów morskich, w których nie doszło do przełowienia. W ofercie sklepów znaleźć można również sardynki wędzone, a także suszone, które wykorzystywane są w kuchniach azjatyckich do przyrządzania aromatycznych bulionów.

Nie da się ukryć, że najłatwiej jest znaleźć sardynki w puszce. Czy to właściwy wybór żywieniowy? Ich niewątpliwym atutem jest wygoda - takie ryby nie są drogie i pozwalają błyskawicznie przygotować posiłek, np. w postaci pasty kanapkowej.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że sardynki zostały już dość mocno przetworzone i mogą zawierać liczne konserwanty oraz sztuczne aromaty. Metalowe opakowanie może również skutkować przedostawaniem się do mięsa szkodliwych metali ciężkich. Prawdopodobnie dochodzi do tego w stosunkowo niewielkich ilościach, ale fakt ten wykreśla puszkowane sardynki z menu dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas