Do czego wykorzystać zieloną część pora? Nie marnuj potencjału warzywa
Por to popularne warzywo, które jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Panie domu wykorzystują go do zup, sałatek czy sosów. Warzywo to ceni się za właściwości odżywcze i zdrowotne. Ale co zrobić z zieloną częścią pora? Nie wyrzucaj jej, lecz wykorzystaj do kulinarnych eksperymentów.
Spis treści:
Jakie właściwością ma zielona część pora?
Zielona część pora jest ostrzejsza w smaku niż biała. Zdecydowanie lepiej nada się do podkreślenia walorów smakowych dań. Niestety górny fragment warzywa nie jest doceniany i zazwyczaj ląduje w koszu. A szkoda, gdyż ma wiele cennych składników odżywczych. Jedną z nich jest witamina A, która wzmacnia zmysł wzorku. Jej niedobór może prowadzić do rozwoju kurzej ślepoty. Choroba objawia się niewyraźnym widzeniem po zmroku. Oprócz tego zielona część pora zmniejsza poziom złego cholesterolu i ryzyko zawału serca.
Zupa krem z liści pora
Jednym z dań, które możesz przygotować na bazie zielonej części pora, to wyśmienita zupa krem. Potrzebne jest kilka składników:
- 1 por,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 350 mililitrów warzywnego bulionu,
- 40 gramów sera parmezan,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Całego pora oraz obraną cebulę pokrój na drobne kawałki i podsmaż na małym ogniu.
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, lubczyk, natkę pietruszki i gałkę muszkatołową.
- Wlej bulion, zagotuj i zmniejsz ogień. Zostaw na palniku przez pół godziny.
- Na koniec wszystkie składniki zblenduj i posyp serem parmezan.
Pesto z liści pora
Kolejną propozycją jest pesto z liści pora, które przygotujesz w kilka minut. Po prostu pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj: łyżkę oliwy, ząbek wyciśniętego czosnku, kilka kropel soku z cytryny i ulubione zioła do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj i podawaj z makaronem. Smacznego!
Marynata lub podkładka do mięsa
Zielona część sprawdzi się świetnie jako składnik do przyrządzania mięsa. Jak go wykorzystać? By przygotować wyśmienitą marynatę, zmiksuj ze sobą: pół szklanki oliwy z oliwek, pół łyżeczki tymianku, szczyptę pieprzu i odrobinę kolendry. Całość zalej połową kieliszka białego wina, by wydobyć z potrawy głębie smaku. Całość zmiksuj i polej marynatą mięso umieszczone w żaroodpornym naczyniu. Jeśli pozostały ci skwarki liści pora, pokrój je i wyłóż nimi spód naczynia. Posłużą jako podkładka do smażonego mięsa: nabierze wyrazistego smaku i aromatu. Możesz też posypać potrawę posiekaną zieloną częścią pora.
Zobacz też: