Do czego wykorzystać zieloną część pora? Nie marnuj potencjału warzywa

Zielona część pora nadaje się do przygotowania wielu dań
Zielona część pora nadaje się do przygotowania wielu dań123RF/PICSEL

Jakie właściwością ma zielona część pora?

Zupa krem z liści pora

  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 350 mililitrów warzywnego bulionu,
  • 40 gramów sera parmezan,
  • sól i pieprz do smaku.
  • Całego pora oraz obraną cebulę pokrój na drobne kawałki i podsmaż na małym ogniu.
  • Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, lubczyk, natkę pietruszki i gałkę muszkatołową.
  • Wlej bulion, zagotuj i zmniejsz ogień. Zostaw na palniku przez pół godziny.
  • Na koniec wszystkie składniki zblenduj i posyp serem parmezan.

Pesto z liści pora

Z zielonej części pora przygotujesz również pesto
Z zielonej części pora przygotujesz również pesto123RF/PICSEL

Marynata lub podkładka do mięsa

Zdrowie na talerzu. Co ze sobą łączyć?Interia.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?