Dobrze doprawiona zielona surówka

Surówki to znakomity sposób na lekki, pyszny dodatek warzywny do obiadowych dań głównych czy warzywną przekąskę, która sprawdzi się w menu każdego! Zielona surówka według naszego przepisu to połączenie soczystych ogórków z odrobiną jabłek, soku cytrynowego, zielonej sałaty i zaskakujących jak na surówkę dodatków - imbiru i mięty. A wszystko to w delikatnym, niezbyt tłustym sosie jogurtowym z koperkiem i solą.

To świetny dodatek do obiadu lub pełnoprawna przekąska
To świetny dodatek do obiadu lub pełnoprawna przekąska123RF/PICSEL

Składniki

na surówkę

  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 jabłka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 liście sałaty
  • świeży imbir
  • 8 listków mięty

na sos

  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • cukier
  • sól
  • koperek

Zobacz, jak połączyć je ze sobą, aby powstała pyszna sałatka:

Zielona surówka - jak ją zrobić?Interia Kulinaria