Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie

Masło czosnkowe podawaj na co dzień i od święta
Masło czosnkowe podawaj na co dzień i od święta123RF/PICSEL

Domowe masło czosnkowe: Prosto i pysznie

Grzanki z masłem czosnkowym posyp świeżymi ziołami - będą jeszcze lepsze
Grzanki z masłem czosnkowym posyp świeżymi ziołami - będą jeszcze lepsze123RF/PICSEL

Jak zrobić masło czosnkowe? Przepis podstawowy

  • 100 gramów masła wyjmij z lodówki i trzymaj w temperaturze pokojowej do momentu, aż zmięknie.
  • W tym czasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Potrzebować będziesz trzech lub czterech ząbków. Jeśli nie są duże lub lubisz intensywne smaki, możesz zwiększyć ich liczbę.
  • Czosnek wymieszaj z miękkim masłem i szczyptą soli. Wystarczy do tego duża łyżka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ułatwić sobie pracę blenderem albo mikserem.

Jakie zioła do masła czosnkowego?

Jak używać masła czosnkowego w kuchni?

Próbuj różnych wariantów!
Próbuj różnych wariantów!123RF/PICSEL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?