Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie
Czasem naprawdę niewiele trzeba, by z kilku podstawowych produktów przygotować wybitny przysmak. Domowe masło czosnkowe przyrządzisz w kilka minut, a sama czynność jest dziecinnie prosta. Specjał stanie się nieodzownym dodatkiem do pieczywa, zwłaszcza podanego w formie grzanek, ale możliwości jego wykorzystania jest znacznie więcej. Jak zrobić masło czosnkowe? Zastosuj nasze porady, a praca w kuchni pójdzie gładko.
Spis treści:
Domowe masło czosnkowe: Prosto i pysznie
Dlaczego warto je przygotować? Aromat masła czosnkowego w bardzo przyjemny sposób wypełni całą kuchnię - zwłaszcza jeśli użyjesz go do potraw serwowanych na gorąco. To niezwykle łatwy patent na to, jak w kilka minut odmienić swoje posiłki. Odnosisz wrażenie, że ciągle jesz to samo, a twoje dania smakują nijako? Połączenie masła z czosnkiem skutecznie rozprawi się z monotonią na talerzu.
Zobacz też: Szybkie i proste przekąski z ciasta francuskiego
Jak zrobić masło czosnkowe? Przepis podstawowy
Często najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Dlatego przygodę z gotowaniem proponujemy zacząć od podstawowej receptury, obejmującej zaledwie trzy składniki. Zaliczają się do nich masło, świeży czosnek oraz szczypta soli. Co dalej? Prezentujemy, jak zrobić masło czosnkowe krok po kroku.
- 100 gramów masła wyjmij z lodówki i trzymaj w temperaturze pokojowej do momentu, aż zmięknie.
- W tym czasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Potrzebować będziesz trzech lub czterech ząbków. Jeśli nie są duże lub lubisz intensywne smaki, możesz zwiększyć ich liczbę.
- Czosnek wymieszaj z miękkim masłem i szczyptą soli. Wystarczy do tego duża łyżka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ułatwić sobie pracę blenderem albo mikserem.
Rada: Choć takie masło jest już gotowe do spożycia, możesz ukształtować je w rulon, zawijając w papier do pieczenia albo folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Smak czosnku będzie dzięki temu jeszcze bardziej wyczuwalny, a masło zyska zachęcający kształt.
Jakie zioła do masła czosnkowego?
Ze smakiem domowego przysmaku możesz na różne sposoby eksperymentować. Doskonale smakuje masło czosnkowe z pieczonego czosnku o jeszcze pełniejszym aromacie. Wcześniej ząbki należy owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny.
Jeśli chodzi o zioła, świetnie sprawdza się dodatek natki pietruszki oraz koperku. Suszone zioła prowansalskie, oregano, bazylia i tymianek również pasują. Próbuj do woli, by znaleźć swój ulubiony wariant.
Jak używać masła czosnkowego w kuchni?
Najbardziej oczywistym pomysłem wydaje się użycie go do pieczywa. Zamień czerstwy chleb i bułki w przysmak, który z pewnością nie zostanie zmarnowany! Po takie grzanki domownicy i goście będą ustawiać się w kolejce. Na tym jednak nie koniec zastosowań masła czosnkowego.
Niewielką ilość warto dodać do gęstych, kremowych zup. Dzięki temu trikowi zyskają jeszcze bardziej aksamitną konsystencję i podniosą się ich walory smakowe. Masło czosnkowe warto dodawać do pieczonych lub grillowanych mięs (zarówno drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jak i ryb), które pozostaną soczyste i aromatyczne. Podobnie możesz postępować z warzywami i grzybami podawanymi na ciepło.
Polecamy: