Wsyp do kawy dwa produkty. Zmienisz ją w odchudzający napój

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy123RF/PICSEL

Dobroczynny wypływ kawy na zdrowie

  • Kawa ma wpływ na układ krwionośny, gdyż może zapobiegać miażdżycy. Zgodnie z obserwacjami południowokoreańskich naukowców, przeprowadzonymi na próbie 25 tysięcy osób, które opublikowano w czasopiśmie “Heart", wypijanie kilku filiżanek kawy dziennie może zapobiegać powstawaniu miażdżycy. 
  • Kawa wpływa na układ hormonalny, a dokładnie blokuje wydzielanie kortyzolu — hormonu stresu. Badania niemieckich naukowców z Uniwersytetu w Bonn, wykonane na myszach, wykazały, że zawarte w czarnym napoju związki blokują receptory, które pobudzają wydzielanie kortyzolu, a co za tym idzie, kawa może sprzyjać redukcji stresu.
  • Kawa wpływa także na układ nerwowy, poprawiając pamięć krótkotrwałą, koncentrację, przeganiając zmęczenie i senność. Wszystkie te skutki są zasługą kofeiny. Badania wykazały, że blokuje ona wydzielanie adenozyny — neuroprzekaźnika odpowiadającego za senność. Jednocześnie kawa pozytywnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, pobudzając wydzielanie takich neuroprzekaźników jak: noradrenaliny, dopaminy i serotoniny. Dzięki temu napój ten może poprawiać nasze samopoczucie, koncentrację, refleks, zdolność do nauki i łatwość skupienia się na określonych czynnościach. Jednak należy pamiętać, że jest to wpływ krótkotrwały, a zbyt częste przyjmowanie kofeiny może sprawić, że uodpornimy się na jej wpływ — zatem kawę najlepiej pić z umiarem.

Jak schudnąć z pomocą kawy?

Zobacz również:

Kawa z imbirem i cynamonem

Składniki

  • 250 ml dobrej kawy
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki modu (opcjonalnie)

Zastąp tłuszcze nasycone — nienasyconymi

Zdrowa i nietucząca propozycja dla miłośników kawy z mlekiem i cukrem
Zdrowa i nietucząca propozycja dla miłośników kawy z mlekiem i cukrem123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 g orzechów nerkowca
  • 100 ml mleka z orzechów z nerkowca
  • 250 ml dobrej mocnej kawy
  • 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  1. Orzechy nerkowca należy zalać wodą i moczyć przez około 3 - 6 godzin.
  2. Następnie odsączyć je i uprażyć na patelni i ostudzić.
  3. Orzechy nerkowca zblendować z mlekiem. 
  4. Zaparzyć kawę i wlać do orzechowego miksu.
  5. Dodać pozostałe składniki i zblendować do uzyskania kremowej konsystencji.
Kawa jest zdrowa. W jaki sposób działa?INTERIA.TVInteria.tv