Genialne przetwory ze śliwek. Idealne do deserów i mięs

Powidło śliwkowe doskonale sprawdzi się do pieczywa, naleśników czy ciast
Powidło śliwkowe doskonale sprawdzi się do pieczywa, naleśników czy ciast123RF/PICSEL

Zobacz również:

Jakich śliwek użyć do przetworów?

  • dojrzałe
  • miękkie
  • bez oznak zgnilizny

Jak zrobić pyszne powidło śliwkowe?

Składniki

  • 1 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek
  • 50-150g cukru, ksylitolu lub erytrytolu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  1. Śliwki umyj, osusz, wyjmuj pestki.
  2. Przełóż owoce do garnka, dodaj odrobinę wody (ok. 2 łyżki)
  3. Gotuj na małej mocy palnika, często mieszając, do momentu aż masa będzie gęsta (ok. 1,5 h)
  4. Powidła są gotowe, gdy śliwki spadają z łyżki płatami.
  5. Jeśli są odpowiednio słodkie, gorące należy przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem na 15-20 min.
  6. W razie potrzeby można dosłodzić i dodać cynamon dla aromatu. Potem gotuj jeszcze około 30 min, by masa zgęstniała.
  7. Następnie gorące przełożyć do słoików, zakręcić i zapasteryzować.

Chutney śliwkowy do dań mięsnych

Chutney ślikwowy idealnie współgra z pieczoną kaczką bądź też schabem
Chutney ślikwowy idealnie współgra z pieczoną kaczką bądź też schabem123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g śliwek
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 80 g rodzynek sułtanek
  • Kilka nasion gorczycy
  • 400 ml octu jabłkowego
  • 10 goździków
  • Mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • Połowa papryczki chilli
  • 300 g cukru
  • Sól do smaku
  1. Śliwki umyć, umieścić w naczyniu, dodać ¼ szklanki wody i gotować razem z pestkami aż będą miękkie.
  2. Potem ostudzić, wyjąć pestki, dodać rodzynki, pokrojone na niewielkie kawałki jabłko i posiekaną drobno cebulę. Dodać ocet.
  3. Imbir, chilli, gorczycę oraz goździki posiekać, włożyć do woreczka z gazy i zawiesić na brzegu naczynia.
  4. Całość gotować na małej mocy palnika przez ok. 30 min. Dodać sól, cukier i gotować jeszcze do momentu, gdy masa zgęstnieje.
  5. Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcić. Nie pasteryzować.
Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?