Reklama

Genialne przetwory ze śliwek. Idealne do deserów i mięs

Przyszedł czas na przygotowywanie owocowych przetworów. Wśród tych najbardziej uwielbianych przez Polaków poza malinami są oczywiście śliwki. Co warto zrobić z tych pysznych i zdrowych owoców? Oto propozycje na doskonałe śliwkowe smakołyki, które sprawdzą się do ciast, naleśników, a nawet dań wytrawnych.

Smak śliwek kojarzy się wielu osobom z czasami beztroskiego dzieciństwa. Wówczas mamy i babcie pieczołowicie, każdego roku przygotowywały smakowite konfitury i dżemy, które jesienią oraz zimą zjadało się z ogromnym smakiem. Co poza klasycznymi, popularnymi przetworami ze śliwek można wyczarować jeszcze z tych owoców? Jakich użyć, aby były doskonałe w smaku? Podpowiadamy.

Czytaj także: Mają szerokie właściwości lecznicze i zniewalają smakiem. Poznajcie śliwki węgierki

Reklama

Jakich śliwek użyć do przetworów?

Zanim zabierzesz się do przyrządzania przetworów ze śliwek, ważne, aby wybrać takie, które będą się do tego najlepiej nadawały. W naszym kraju kupić można śliwki węgierki, mirabelki czy śliwy renklody. Ważne przede wszystkim, aby były:

  • dojrzałe
  • miękkie
  • bez oznak zgnilizny

Zobacz też: Przepis na najlepszy kompot ze śliwek. Zimą będzie na wagę złota

Jak zrobić pyszne powidło śliwkowe?

Najbardziej popularnymi, polecanymi przetworami na bazie śliwek są oczywiście powidła. Zdecydowanie warto zrobić, chociaż kilka słoików tego przysmaku. Przepis jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Co więcej, jeśli zależy ci na tym, aby powidło nie miało w składzie cukru, możesz również zrobić je w dietetycznej odsłonie. Oto co będzie potrzebne.

Składniki

  • 1 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek
  • 50-150g cukru, ksylitolu lub erytrytolu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, osusz, wyjmuj pestki.
  2. Przełóż owoce do garnka, dodaj odrobinę wody (ok. 2 łyżki)
  3. Gotuj na małej mocy palnika, często mieszając, do momentu aż masa będzie gęsta (ok. 1,5 h)
  4. Powidła są gotowe, gdy śliwki spadają z łyżki płatami.
  5. Jeśli są odpowiednio słodkie, gorące należy przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem na 15-20 min.
  6. W razie potrzeby można dosłodzić i dodać cynamon dla aromatu. Potem gotuj jeszcze około 30 min, by masa zgęstniała.
  7. Następnie gorące przełożyć do słoików, zakręcić i zapasteryzować.

Chutney śliwkowy do dań mięsnych

Ze śliwek możesz również zrobić doskonały dodatek do mięs - np. do pieczonego schabu czy kaczki. Chutney śliwkowy wspaniale urozmaici oraz podkreśli smak tego typu potraw. Jak go przygotować?

Składniki

  • 400 g śliwek
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 80 g rodzynek sułtanek
  • Kilka nasion gorczycy
  • 400 ml octu jabłkowego
  • 10 goździków
  • Mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • Połowa papryczki chilli
  • 300 g cukru
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, umieścić w naczyniu, dodać ¼ szklanki wody i gotować razem z pestkami aż będą miękkie.
  2. Potem ostudzić, wyjąć pestki, dodać rodzynki, pokrojone na niewielkie kawałki jabłko i posiekaną drobno cebulę. Dodać ocet.
  3. Imbir, chilli, gorczycę oraz goździki posiekać, włożyć do woreczka z gazy i zawiesić na brzegu naczynia.
  4. Całość gotować na małej mocy palnika przez ok. 30 min. Dodać sól, cukier i gotować jeszcze do momentu, gdy masa zgęstnieje.
  5. Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcić. Nie pasteryzować.
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śliwki | przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy