Genialne przetwory ze śliwek. Idealne do deserów i mięs
Przyszedł czas na przygotowywanie owocowych przetworów. Wśród tych najbardziej uwielbianych przez Polaków poza malinami są oczywiście śliwki. Co warto zrobić z tych pysznych i zdrowych owoców? Oto propozycje na doskonałe śliwkowe smakołyki, które sprawdzą się do ciast, naleśników, a nawet dań wytrawnych.
Zobacz również:
Smak śliwek kojarzy się wielu osobom z czasami beztroskiego dzieciństwa. Wówczas mamy i babcie pieczołowicie, każdego roku przygotowywały smakowite konfitury i dżemy, które jesienią oraz zimą zjadało się z ogromnym smakiem. Co poza klasycznymi, popularnymi przetworami ze śliwek można wyczarować jeszcze z tych owoców? Jakich użyć, aby były doskonałe w smaku? Podpowiadamy.
Jakich śliwek użyć do przetworów?
Zanim zabierzesz się do przyrządzania przetworów ze śliwek, ważne, aby wybrać takie, które będą się do tego najlepiej nadawały. W naszym kraju kupić można śliwki węgierki, mirabelki czy śliwy renklody. Ważne przede wszystkim, aby były:
- dojrzałe
- miękkie
- bez oznak zgnilizny
Jak zrobić pyszne powidło śliwkowe?
Najbardziej popularnymi, polecanymi przetworami na bazie śliwek są oczywiście powidła. Zdecydowanie warto zrobić, chociaż kilka słoików tego przysmaku. Przepis jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Co więcej, jeśli zależy ci na tym, aby powidło nie miało w składzie cukru, możesz również zrobić je w dietetycznej odsłonie. Oto co będzie potrzebne.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, osusz, wyjmuj pestki.
- Przełóż owoce do garnka, dodaj odrobinę wody (ok. 2 łyżki)
- Gotuj na małej mocy palnika, często mieszając, do momentu aż masa będzie gęsta (ok. 1,5 h)
- Powidła są gotowe, gdy śliwki spadają z łyżki płatami.
- Jeśli są odpowiednio słodkie, gorące należy przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem na 15-20 min.
- W razie potrzeby można dosłodzić i dodać cynamon dla aromatu. Potem gotuj jeszcze około 30 min, by masa zgęstniała.
- Następnie gorące przełożyć do słoików, zakręcić i zapasteryzować.
Chutney śliwkowy do dań mięsnych
Ze śliwek możesz również zrobić doskonały dodatek do mięs - np. do pieczonego schabu czy kaczki. Chutney śliwkowy wspaniale urozmaici oraz podkreśli smak tego typu potraw. Jak go przygotować?
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyć, umieścić w naczyniu, dodać ¼ szklanki wody i gotować razem z pestkami aż będą miękkie.
- Potem ostudzić, wyjąć pestki, dodać rodzynki, pokrojone na niewielkie kawałki jabłko i posiekaną drobno cebulę. Dodać ocet.
- Imbir, chilli, gorczycę oraz goździki posiekać, włożyć do woreczka z gazy i zawiesić na brzegu naczynia.
- Całość gotować na małej mocy palnika przez ok. 30 min. Dodać sól, cukier i gotować jeszcze do momentu, gdy masa zgęstnieje.
- Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcić. Nie pasteryzować.