Zamknij smak pomidorów i papryki w słoiku. Zimną zadziała jak wehikuł czasu

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Wrzesień to doskonały miesiąc na przyrządzenie przetworów, których smak przeniesie nas zimą do okresu letniego, gdy warzywa i owoce z przydomowego ogródka smakują najlepiej. Jedną z propozycji na weki, jest sos pomidorowo-paprykowy, będący doskonałym dodatkiem do dań na zimno i ciepło.

Sos pomidorowo-paprykowy najlepiej zrobić we wrześniu, by zimą cieszyć się jego głębokim smakiem
Sos pomidorowo-paprykowy najlepiej zrobić we wrześniu, by zimą cieszyć się jego głębokim smakiem123RF/PICSEL

Do czego wykorzystać sos pomidorowo-paprykowy?

Sos pomidorowo-paprykowy jest jednym najbardziej klasycznych sosów, pasującym do większości potraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego robiąc go już dzisiaj, będziemy mogli pieścić swoje podniebienie doskonałym smakiem podczas mroźnych, zimowych dni.

Sok pomidorowo-paprykowy doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek i wędlin, ale rozgrzeje nas również w formie pysznego sosu podawanego do dań z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Zatem do dzieła!

Sos pomidorowo-paprykowy - przepis

Składniki:

  • duża, czerwona papryka - 5 sztuk,
  • duża, żółta papryka - 3 sztuki,
  • pomidory - 3 kg,
  • cebula - 2 sztuki,
  • czosnek - jedna, cała główka,
  • pieprz mielony - jedna łyżeczka,
  • słodka papryka w proszku - jedna łyżeczka,
  • suszone oregano - trzy łyżeczki,
  • suszony majeranek - dwie łyżeczki,
  • ocet 10 proc. - cztery łyżki stołowe,
  • cukier - dwie łyżki stołowe,
  • olej - dwie łyżki stołowe,

Sos pomidorowo-paprykowy - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekania w drobną kostkę cebuli i czosnku. Paprykę dokładnie myjemy, pozbywamy się z niej gniazd nasiennych i również kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i paprykę podsmażamy na w naczyniu z niewielką ilością oleju.

Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Gdy cebula, czosnek i papryka zmiękną, dodajemy pokrojone pomidory. Całość gotujemy przez godzinę, aż pomidory całkowicie się rozpadną.

Sos pomidorowo-paprykowy smakuje obłędnie i jest bardzo zdrowy
Sos pomidorowo-paprykowy smakuje obłędnie i jest bardzo zdrowy123RF/PICSEL

Po tym czasie wyłączamy moc pod naczyniem i czekamy, aż zawartość ostygnie. Kolejny krok to dokładne zblendowanie ugotowanych warzyw na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem oregano, majerankiem, słodką papryką, cukrem i dodajemy ocet.

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około godzinę - do momentu aż woda z warzyw odparuje.

Tak przygotowany sos przelewamy do wyparzonych i umytych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez kwadrans. Gotowe!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas