Dodajesz to do rosołu? Lepiej przestań. Zniszczysz swoje zdrowie
Wiele osób dodaje je bez zastanowienia do potraw, nie zdając sobie sprawy, jak dużą szkodę wyrządzamy swojemu zdrowiu spożywając ten produkt. W "magicznym" dodatku, dzięki któremu danie jest błyskawicznie gotowe nie znajdziecie nic dobrego.

Zobacz również:
Polacy coraz częściej starają się gotować "z głową". Sięgają po zdrowszą żywność, pozbawioną sztucznych dodatków czy wzmacniaczy smaku. Są jednak takie rzeczy, bez których nie wyobrażamy sobie przygotowania obiadu - do nich należą kostki rosołowe. Przyzwyczajenia, które od lat sobie wykształciliśmy sprawiają, że sięgamy bez namysłu po sprawdzone przyprawy, dodatki do kanapek czy innych potraw. Jak się okazuje wiele z nich jest nafaszerowanych chemią, a spożywanie ich może doprowadzić do wielu chorób. Coraz więcej mówi się o szkodliwym składzie popularnych kostek rosołowych. Dlaczego powinniśmy ich unikać?
Spis treści:
Czy kostki rosołowe są zdrowe?
O szkodliwości danego produktu można mówić wtedy, gdy weźmiemy "pod lupę" skład. Niestety spoglądając na etykiety, w większości z nich królują utwardzone tłuszcze, wzmacniacze smaku (jak np. glutaminian monosodowy), sztuczne aromaty oraz sól w ogromnych ilościach. A wiadomo nie od dziś, że spożywanie soli w nadmiarze grozi pogorszeniem stanu zdrowia osób cierpiących na nadciśnienie oraz choroby nerek.
Wszystkie wymienione wyżej składniki działają niekorzystnie na zdrowie - mogą uzależniać, powodować otyłość, alergie, bóle głowy, niestrawność oraz wiele innych dolegliwości.
Uważać trzeba też na tzw. kostki rosołowe "BIO". Większość z nich nie jest wcale zdrowsza od tych zwykłych - a zazwyczaj droższa. Do ich wyprodukowania zostały użyte po prostu warzywa i przyprawy oznaczone jako ekologiczne, nadal jednak nafaszerowane ogromną ilością soli i wzmacniaczami smaku. Warto zatem zawsze czytać opisy etykiet dołączonych do produktów, które kupujemy.

Co zamiast kostki rosołowej?
Alternatywą dla kostki rosołowej są mieszanki suszonych warzyw i ziół. Aby mieć pewność, że jemy zdrowo i sobie nie szkodzimy, w kilka chwil warto przygotować domową kostkę z warzyw i przypraw. Jej zaletą jest to, że wedle uznania możemy wybierać ulubione produkty i stworzyć własną kompozycję smaku. Jak zrobić domową kostkę rosołową?
Przepis na domową kostkę rosołową
Składniki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- garść kolendry
- 2 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę, selera oraz przyprawy wrzuć do wysokiego naczynia i zmiksuj. Masę warzywną przelać do pojemniczków na kostki lodu, a następnie wstaw do zamrażarki. Tak przygotowane kostki rosołowe można przechowywać zamrożone nawet 3 miesiące.
Czytaj też: Siedem patentów na domową kostkę rosołową