Domowe oponki
Oponki kojarzą się z dzieciństwem i wypiekami przygotowywanymi przez babcię czy mamę. Teraz możesz przygotować je sama! Oponki wcale nie są trudne do zrobienia, a smakują wyśmienicie.
1. Mielimy twaróg. Na stolnicy (lub w misce) łączymy zmielony twaróg z mąką, żółtkami, posiekaną margaryną, cukrem, śmietaną, octem i zapachem do ciast. Z tych składników zagniatamy ciasto na oponki. Jeśli będzie za bardzo klejące, dodajemy nieco więcej mąki. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, a ciasto na domowe oponki zacznie "odchodzić od ręki", rozwałkowujemy je na stolnicy lub oprószonym mąką blacie na grubość ok. 1 cm.
2. W cieście wykrawamy kółka przy pomocy szklanki, a w nich mniejsze kółeczka - małym kieliszkiem. Kuleczki pozostałe po wykrawaniu mniejszych kółek łączymy i z nich też wykrawamy oponki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy oponki z dwóch stron, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Z gotowych pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.
4. Obsypujemy domowe oponki cukrem pudrem. Smacznego!
Sprawdź także przepis na słodkie oponki oraz jabłkowe oponki!
* * *
Zobacz więcej: