Domowe oponki

Aktualizacja

Oponki kojarzą się z dzieciństwem i wypiekami przygotowywanymi przez babcię czy mamę. Teraz możesz przygotować je sama! Oponki wcale nie są trudne do zrobienia, a smakują wyśmienicie.

Domowe oponki smakują wspaniale. Najlepiej podawać je od razu!
Domowe oponki smakują wspaniale. Najlepiej podawać je od razu!123RF/PICSEL

1. Mielimy twaróg. Na stolnicy (lub w misce) łączymy zmielony twaróg z mąką, żółtkami, posiekaną margaryną, cukrem, śmietaną, octem i zapachem do ciast. Z tych składników zagniatamy ciasto na oponki. Jeśli będzie za bardzo klejące, dodajemy nieco więcej mąki. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, a ciasto na domowe oponki zacznie "odchodzić od ręki", rozwałkowujemy je na stolnicy lub oprószonym mąką blacie na grubość ok. 1 cm.

2. W cieście wykrawamy kółka przy pomocy szklanki, a w nich mniejsze kółeczka - małym kieliszkiem. Kuleczki pozostałe po wykrawaniu mniejszych kółek łączymy i z nich też wykrawamy oponki.

Szkoda by było, gdyby środki się zmarnowały, warto je też wykorzystać
Szkoda by było, gdyby środki się zmarnowały, warto je też wykorzystać123RF/PICSEL

3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy oponki z dwóch stron, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Z gotowych pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

4. Obsypujemy domowe oponki cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź także przepis na słodkie oponki oraz jabłkowe oponki!

* * *

Zobacz więcej:

Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas