Domowe racuszki
Prawdziwe domowe racuszki przywołują smak dzieciństwa. Racuchy można przygotować w wersji zdrowszej (z wykorzystaniem kilku mąk i mleka owsianego) albo klasycznej, uproszczonej.

Składniki
- 1 jabłko
- 1 kopiasta łyżka kukurydzianej
- 1 kopiasta łyżka mąki owsianej
- 1 kopiasta łyżka mąki lnianej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (owsianego lub krowiego)
- 40-50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju + do smażenia
- 1 łyżka cukru + cukier puder do posypania
1. Do wysokiego naczynia wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 5 min., w tym czasie lekko podgrzewamy mleko. Dzięki temu nasze domowe racuszki będą puszyste i wyrosną.2. Do letniego mleka wbijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem, wlewamy tę masę do naczynia z drożdżami, mieszamy, stopniowo wsypujemy mąki, mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę oleju, mieszamy, dosypujemy resztę mąki, mieszamy całość, podnosząc łyżkę do góry, by wtłoczyć powietrze do ciasta.
3. Obieramy jabłko, kroimy w drobną w kostkę, dorzucamy do całości, ponownie mieszamy, wyrównujemy łyżką ciasto, przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 min.
4. Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładamy łyżką porcje masy (1 porcja = jedna kopiasta łyżka masy), smażymy domowe racuchy z obu stron na złoty kolor (co jakiś czas zanurzamy łyżkę w oleju, by łatwiej nabierać ciasto).
Rada: W wersji uproszczonej wykorzystujemy tylko jeden rodzaj mąki, mąkę tortową. Domowe racuszki nadal wyjdą doskonałe!Zobacz także, jak przygotować domowe racuchy z jabłkamiSięgnij po więcej inspiracji i przygotuj puszyste racuchy oraz racuchy na kefirze* * *
Zobacz więcej: