Domowy kisiel, który przebija smakiem produkty z torebki. Jak szybko przygotować zdrowy i słodki deser?
Żelowa konsystencja pełna kawałków owoców, bez sztucznych wspomagaczy smaku i tony cukru. To cechy, które wyróżniają domowy kisiel na tle sklepowego. Jak zrobić ten smaczny i ekspresowy deser, by zajadać się nim w długie wiosenne i letnie dni? Sprawdź już teraz.
Czym jest kisiel?
Nazwę kisiel każdy z nas słyszał w swoim życiu przynajmniej raz. Co właściwie kryje się pod tym słowem? To nic innego jak mieszanka wywaru owocowego z wodą, cukrem i mąką ziemniaczaną. Można jeść go na ciepło albo poczekać do całkowitego wystudzenia - wszystko zależy od preferencji. Podany w zwykłym kubeczku będzie szybką przekąską. Umieszczony w szklanym pucharku i odpowiednio udekorowany stanie się wyśmienitym deserem. Co ważne, gotowy kisiel jest produktem niskokalorycznym, o ile oczywiście zrobimy go w domu.
Przekąska z truskawek krok po kroku
Słodki deser o aksamitnej konsystencji. Idealny jesienią i zimą, kiedy szybko rozgrzewa od środka, jak i wiosną oraz latem - delikatnie schłodzony i wymieszany ze świeżymi owocami. Kisiel przypada do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a potrzebne składniki bardzo często mamy już w domu.
Składniki:
- 300 g świeżych lub mrożonych truskawek,
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru lub innego słodzika
- świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
- 2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Planując gotowanie kisielu z mrożonych truskawek, zacznijmy od ich wcześniejszego rozmrożenia. Świeże owoce myjemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy szypułki.
- Tak przygotowane truskawki umieszczamy w rondelku, dosypujemy 2 łyżki cukru i dolewamy sok z cytryny. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 6 minut lub do momentu aż owoce zmiękną i puszczą sok.
- Z podanej porcji wody odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej 2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
- Mieszankę wlewamy do gotujących się owoców i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W kilka sekund kisiel powinien porządnie zgęstnieć.
- Gotowy kisiel podajemy na ciepło lub czekamy do całkowitego wystudzenia. Możemy udekorować go świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego!
Jak zagęścić zbyt rzadki kisiel?
Dobrze ugotowany kisiel powinien mieć nieco żelową konsystencję. Nie zawsze uda się ją osiągnąć już przy pierwszym podejściu. Jak szybko wybrnąć z tej sytuacji? Gęstości przygotowywanemu deserowi nadaje przede wszystkim mąka ziemniaczana. To od jej ilości zależy powodzenie gotowania. Jeśli kisiel wyjdzie zbyt rzadki, rozmieszajmy łyżkę mąki ziemniaczanej w wodzie, dolejmy do garnka i ponownie zagotujmy. Ten prosty trik szybko powinien naprawić sytuację.
Sprawdź również: