Egzotyczny przysmak wkracza na salony. Ma mało kalorii i wspomaga trawienie
Oprac.: Aleksandra Tokarz
W Polsce jeszcze nieodkryta i zupełnie niedoceniana. Tymczasem zachwyca wyjątkowym smakiem, zaskakując szeregiem właściwości leczniczych. Hit tajskiej i indyjskiej kuchni tanecznym krokiem wkracza na salony. Zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Do czego można wykorzystać pastę z tamaryndowca? Zaproś do kuchni i eksperymentuj.
Spis treści:
Jak smakuje pasta tamaryndowa? Hit indyjskiej i tajskiej kuchni
Pasta z tamaryndowca jest jedną z popularniejszych przypraw, na potęgę stosowaną w kuchni indyjskiej i tajskiej. Ceniona jest również w Meksyku i regionie Karaibów, będąc także jednym ze składników popularnego sosu Worcestershire.
Powstaje z owoców tamaryndowca - egzotycznej rośliny rosnącej w Afryce, której owoce kształtem do złudzenia przypominają fasolę lub orzechy ziemne. Sam owoc, dość lepki, ciemny i kwaśny, zamknięty jest w brązowej skorupce, stając się kolejno cenionym, kulinarnym i odżywczym, specjałem.
W Polsce owoce tamaryndowca kupić można w dwóch postaciach - jako gęsty koncentrat (pasta) lub sprasowany blok. W tej pierwszej, jeśli pasta jest zamknięta w słoiku, może postać w lodówce nawet przez długie miesiące. Zaskakuje zaś podniebienie niecodziennym, słodko-kwaśnym smakiem.
Czy pasta z tamaryndowca jest zdrowa? Zaskakuje swoim składem
Pasta z tamaryndowca jest przede wszystkim odpowiednim wyborem dla osób dbających o utrzymanie prawidłowej wagi. Jest niskokaloryczna i ma dużo błonnika. Pomaga więc schudnąć, dba o nasze jelita i jednocześnie oczyszcza organizm.
To jednak dopiero początek jej zdrowotnych właściwości. Pasta tamaryndowa pomaga bowiem zwalczyć problemy układu trawiennego, łagodząc ból brzucha spowodowany problemami z trawieniem. W swoim składzie zawiera także przeciwutleniacze, będące kluczem do prawidłowej pracy układu naczyniowego. Wzmacnia też układ immunologiczny, a także spowalnia procesy starzenia się skóry.
Zawiera również szereg soli mineralnych:
- miedź,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- selen,
- magnez.
Do czego można wykorzystać pastę z tamaryndowca? Zaproś do kuchni i eksperymentuj
Pasta tamaryndowa w założeniu ma podkręcać i wydobywać z potraw kwaśny smak. Dlatego też stosowana jest najczęściej jako dodatek do wielu azjatyckich dań - pad thai czy curry, a także wyrobu napojów, sosów, dipów, dresingów czy kwaśnych zup. W zaciszu swojej kuchni warto z nią nieco poeksperymentować.
Pasta z tamaryndowca sprawdzi się między innymi w przypadku marynowania mięsa. Zmiękczy bowiem jego strukturę, stając się kolejno doskonałym dopełnieniem smaku sosu. Będzie też smaczną przyprawą do ryb i owoców morza.
Co można zrobić z pastą z tamaryndowca? Nie bój się po nią sięgać
Pasta z tamaryndowca, bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, jest cennym składnikiem diety. Badania naukowe sugerują, że ma nie tylko pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, ale również zmniejszać ryzyko chorób serca. Jak wykorzystywać ją na co dzień? Opcji jest kilka.
- Połącz z olejem, miodem, octem i innymi, ulubionymi przyprawami, by uzyskać oryginalny sos do sałatek.
- Złącz z czosnkiem, imbirem, chili, sosem sojowym lub miodem, by stworzyć sos o bogatym smaku - idealny do warzyw, ryb czy mięs.
- Zmieszaj z czosnkiem, imbirem, chili, sosem sojowym czy olejem, by otrzymać marynatę do mięs, ryb czy warzyw. Nadasz potrawie intensywny, słodko-kwaśny smak.
- Wzbogać desery - zyskają wówczas ciekawy, słodko-kwaśny smak.
- Dodaj do wody z cytryną, miodem i lodem, by uzyskać orzeźwiającą, słodko-kwaśną lemoniadę. I pij bez obaw.