Menemen: Turecka jajecznica na bogato. Doskonale smakuje, syci na długo

Jak przygotować turecką jajecznicę?
Jak przygotować turecką jajecznicę?123RF/PICSEL

Menemen - odmiana swojskiej jajecznicy

Zobacz również:

    Jajecznica po turecku - składniki

    Sparzone pomidory, papryka i jajka to podstawa tureckiej jajecznicy
    Sparzone pomidory, papryka i jajka to podstawa tureckiej jajecznicy123RF/PICSEL
    • 5 jajek
    • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
    • 1 mała cebula
    • 1 papryka zielona
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i świeżo mielony pieprz
    • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek do podania

    Jak zrobić jajecznicę po turecku?

    1. Pomidory sparzamy we wrzątku, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę.
    2. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i rozgrzewamy na niewielkim ogniu. Dorzucamy cebulę oraz paprykę, a następnie smażymy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
    3. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory i podgrzewamy do momentu, aż całkowicie się rozpadną, a woda odparuje. Powinno to zająć ok. 10 minut.
    4. W kolejnym kroku wbijamy jajka na patelnię, mieszamy i podgrzewamy do uzyskania ulubionej konsystencji.
    5. Gotowy menemen podajemy na ciepło, obficie posypany szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!
    Jajka, jakich jeszcze nie jadłeś - jajeczne chmurkiInteria KulinariaInteria Kulinaria