Ekspresowy obiad dla miłośników swojskiego jedzenia. Wykorzystasz resztki z wczoraj
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jak nie marnować produktów spożywczych, uniknąć spędzania długich godzin w kuchni, a przy tym przygotować wyborne danie? Odpowiedzią na wszystkie pytania są ziemniaki po góralsku. Chrupiące plasterki okraszone boczkiem, cebulą, serem i zieleniną aż proszą się o zjedzenie.
Spis treści:
Czy ziemniaki są zdrowe?
"Mięsko zjedz, a ziemniaczki zostaw", to jeden z najbardziej kultowych tekstów, którymi w dzieciństwie raczyli nas rodzice lub dziadkowie. Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni, które często goszczą na stole jako dodatek do obiadu lub w formie osobnego dania. W tym niepozornym warzywie skrywają się liczne witaminy i minerały, a także spora porcja białka. Dietetycy zwracają uwagę m.in. na:
- potas,
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- cynk,
- beta-karoten.
Choć może wydawać się to zaskakujące, w 100 g ziemniaków znajdziemy jedynie 73 kcal. To o wiele mniej niż w tej samej porcji makaronu czy kaszy. Włączenie ziemniaków do diety zaspokaja zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy, który usprawnia perystaltykę jelit, przyspiesza trawienie i pomaga uporać się ze zbędnymi kilogramami. Zajadanie się ziemniakami zwiększa objętość treści pokarmowej i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Smakowity obiad na bazie ziemniaków
Szybki obiad w stylu zero waste to doskonała okazja do wykorzystania ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu. Warzywa przygotowane w sposób góralski zachwycają wybornym aromatem i podkręconym smakiem. Danie idealnie łączy w sobie chrupkość ziemniaków, soczysty i podpieczony boczek, a także zeszkloną cebulę. Dodatek sera i zieleniny tworzy kompozycję, która skradnie serca smakoszy.
Składniki na ziemniaki po góralsku
- 6-7 ugotowanych wcześniej ziemniaków
- 1 biała cebula
- 3-4 plastry boczku wędzonego, pieczonego lub parzonego
- 2-3 plastry bryndzy, oscypka lub fety
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ogórki małosolne
- do posypania: koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
Ziemniaki po góralsku - przepis
- Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę lub plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Cebulę obieramy z łupinki, a następnie razem z boczkiem kroimy w niewielką kostkę. Kiedy ziemniaki się podsmażą, dodajemy oba składniki.
- Boczek i cebulę podsmażamy z ziemniakami jeszcze przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie ziemniaki staną się chrupiące, cebulka zeszklona, a boczek idealny do jedzenia.
- W kolejnym kroku kroimy w drobną kostkę ogórki małosolne. Na tym etapie możemy także przygotować inne warzywa, np. paprykę lub pomidory.
- Na talerz wykładamy porcję ziemniaków, a wierzch posypujemy pokruszonym serem. Całość dekorujemy boczkiem z cebulą i ogórkiem małosolnym.
- Ziemniaki po góralsku podajemy na ciepło obficie posypane wybraną zieleniną. Smacznego!
Sprawdź również: